Maillista

Det finns otroligt mycket information om hållbar utveckling, miljöpåverkan och tips på hur vi ska bete oss. Det tar tid att hitta alla sidor med matnyttig information och jag försöker läsa på lite ibland för att bli mer medveten om vad man kan påverka på ett enkelt sätt utan att det ska påverka plånboken alltför mycket. Jag påstår absolut inte att jag är något proffs som alltid gör som man ska, men försöker lära mig mer. Här kommer en lista med 10 tips på klimatsmart mat från Naturskyddsföreningen:

  1. Ät mindre kött. Försök att byta ut köttet mot bönor, ärter och linser när du kan så minskar du utsläpp. Du kanske kan börja med en vegetarisk middag i veckan? Ekologisk och närproducerat kött är dyrare men om du äter kött lite mer sällan så kan man kosta på sig bättre kött när man väl äter det. Väl gärna naturbeteskött av nöt och lamm istället för gris och kyckling så gynnas landskapets med växter och djur.
  2. Släng mindre mat. Planera veckans mat och använd rester som en matlåda eller ha det som en ingrediens till morgondagens middag. Stirra dig inte blind på bäst-före-datum utan smaka och lukta innan du slänger något.
  3. Köp ekologiskt. Ekologiska grönsaker är bra då man inte använder energikrävande konstgödning samt att man inte använder kemiska bekämpningsmedel.
  4. Byt ut grönsalladen mot grövre grönsaker såom morot, vitkål och palsternacka som är mer klimatvänligt än isbergssallad, tomat och gurka. 
  5. Välj frukt och grönt efter säsong. Olika frukt och grönt trivs att växa på olika årstider och genom att anpassa oss efter detta kan allt få mogna på egen hand och får mer smak och innehåller mer näring. 
  6. Alternativ till ris. Ris orsakar stora utsläpp av klimatgaser så välj hellre potatis, pasta, bulgur eller matvete.
  7. Dra ner på smått och gott. Ibland kan man självklart unna sig chips, godis och läsk men det är produkter som ofta kräver mycket energi. Gör gärna eget godis och snacks för att få koll på vad du stoppar i dig och då kan du välja själv vad du vill ha. Eller varför inte säsongens grönsaker med egengjord dip?
  8. Klimatsmart fisk. Det går åt mycket diesel vid bottentrålad fiskning. Man kan alltid fråga butiken hur fisken är fiskad om det inte står på förpackningen. Annars är en grundregel att sill/strömming, abborre, gädda och gös är att rekommendera.
  9. I köket. Använd mikro, håll plattorna rena och plana kastruller. Utnyttja eftervärmen och försök undvika stormkokning. Använd vattenkokare för att koka upp vatten. 
  10. Kapa utsläpp till hälften. Varannan lunch och middag vegetarisk, släng mindre mat, ät ekologisk och närproducerat, ät efter säsong och ät grövre grönsaker.

Jag blev inspirerad av Naturskyddsföreningen .

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a