Maillista

Idag är det fredag! Hemma hos många innebär fredag att det blir tacomiddag 🙂 Det är inte helt ovanligt hemma hos oss. Ikväll har jag dock tjejkväll och det blir pizzamys. Men tillbaka till tacosen, det är ju alltid gott men som vanligt gillar jag att variera. Vi brukar variera proteinet med antingen kycklingfärs, vegetarisk färs eller bönor. Men sen är det ju även kul att variera med olika tacotillbehör som är lite roligare än de vanliga grönsakerna.

4 tacotillbehör

Goda tacotillbehör

Alla familjer har sina egna tillbehör till tacos. Till att börja med kan du variera proteinet från den klassiska nötfärsen till kycklingfärs, lamm, bönor, linser eller kanske rotfrukter. Jag är även sugen på att testa denna panerad blomkålstacos som Yasmin lagat. Ser så gott ut!

De flesta har nog några olika grönsaker och såser. Sen finns det de som lägger till ris, banan, ananas och annat lite mer annorlunda. Men de vanligaste tillbehören skulle jag säga är:

  • Tomat
  • Gurka
  • Majs
  • Lök
  • Tacosås
  • Créme fraiche/gräddfil
  • Guacamole

Nya tillbehör till tacos

Så nu tänkte jag ge er tips på hur du kan hotta upp din tacos. Du måste såklart inte göra alla dessa tacotillbehör men välj någon kanske? 🙂

  • Jag älskar guacamole men avokado är dyrt och inte speciellt klimatsmart. Dessutom svårt att ha perfekt mogna avokados i rätt timing till fredagsmyset. Så nu har jag testat att göra ärtguacamole och den blev så god! Självklart är det skillnad på ärtor och avokado men den blir krämig och med samma kryddor som min vanliga guacamole blev det ett bra, lite mer hållbart alternativ.
  • Sen gjorde jag en limemarinerad vitkål. Det ska jag göra en större sats av nästa gång för den passar bra till mycket och håller länge i kylen.
  • Mangosalsan är magisk! Jag älskar bönor, mango, chili, lime och koriander. Kan inte bli bättre!
  • Och så den klassiska picklade rödlöken. Snyggt, sött, syrligt och gott!

Mangosalsa

Mangosalsa

Ingredienser
250 g mango
1 frp svarta bönor (avrunnen vikt 230 g)
0,5 rödlök
0,5 kruka koriander
2 msk pressad lime
1-2 krm chiliflakes

Gör såhär
Tina mangon eller, om du har färsk, skala och skär i tärningar. Skala och finhacka rödlök. Hacka koriander. Skölj bönorna. Blanda ihop mango, bönor, rödlök, koriander, pressad lime och chiliflakes. Smaka av med salt och svartpeppar.

Limemarinerad kål

Limemarinerad kål

Ingredienser
300 g vitkål
2 msk pressad lime
1 msk paprikapulver
1-2 tsk honung
1 tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger

Gör såhär
Skölj kålen och strimla fint med hjälp av mandolin eller osthyvel. Lägg kålen i en bunke och tillsätt pressad lime, paprikapulver, honung, salt och vinäger. Massera kålen med händerna så den mjuknar och låt sedan vila till servering.

Ärtguacamole
Ärtguacamole

Ingredienser
500 g gröna ärtor (frysta)
0,5 liten rödlök
3-4 vitlöksklyftor
3 msk pressad lime
2 msk olivolja
2 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek

Gör såhär
Skala och finhacka rödlöken. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg i de frysta ärtorna. Låt koka ett par minuter och häll sedan av vattnet. Mixa ärtorna slätt med stavmixer eller i matberedare. Lägg över i en skål och blanda med pressad vitlök, hackad rödlök, pressad lime, olivolja, tomatpuré och sambal oelek. Blanda väl och smaka av med salt och svartpeppar.

Picklad rödlök

Picklad rödlök

Ingredienser
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika (12%)
1 tsk salt

Gör såhär
Häll vatten, socker, ättika och salt i en kastrull och låt koka upp. När sockret och saltet löst upp sig kan du ställa kastrullen åt sidan och svalna något.
Skala och strimla löken tunt. Lägg löken i en glasburk och häll över ättikslagen. Låt stå utan lock tills den svalnat. Sen kan du sätta på locket och ställa den i kylen.

4 tacotillbehör


För dig som gillar tacos kan du spana in detta inlägg där jag samlat mina olika recept på temat tacos! För dig som variera din tacos ytterligare kan jag tipsa om denna tacotårta hos Ingmar app.

0

14 svar

  1. Karin Axelsson

    Åh, vad jag älskar taco med alla härliga tillbehör! Bra tips du kommer med. Jag har testat något som liknar ärtguacemole tidigare och det var så gott. Bra med ett mer hållbart alternativ!

    Svara
    • Sandra Callermo

      Tacos kan man inte få nog av, om man bara varierar sig 😉 Ja, hurra för mer hållbara alternativ!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a