fbpx
God förmiddag!
Idag ska jag fira mina två ”småkusiner” som tar studenten. Tänk vad tiden går fort! Vi börjar med utspringet om ett par timmar och sedan blir det mottagning. Som tur är bor de grannar så man kan lätt gå på båda mottagningarna.
Innan vi lämnar Uppsala tänkte jag dela med mig av några miljövänliga tips i köket. Det finns många små saker man kan förändra för att skapa stor skillnad och här är några tips från Naturskyddsföreningen om några miljövärstingar till livsmedel. Att byta ut dessa mot ekologiskt är ett steg i rätt rikning.

1. Kaffe – På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

2. Bananer och vindruvor – Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

3. Mejeriprodukter – För några kronor extra kan du få mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

4. Kött – När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

5. Potatis – Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Skurken nummer ett är King Edward.

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b