Hemma i frysen har jag en stor påse med krusbär. Jag gillar verkligen krusbär och syrligheten men jag har sällan använt det i köket tidigare. Så nu lät jag fantasin flöda när jag fick hem dessa godingar och först ut blev en krusbärspaj som jag gjorde på jobbet. En vanlig smulpaj där jag la till lite kokos i smuldegen. Det blev succé bland kollegorna!
När jag kom hem var det bara fortsätta skapa krusbärsrecept och då blev nästa test en krusbärscurd. Curd kräver syrlighet i och därför passar just krusbär bra och sedan kan curden användas till lite allt möjligt. Jag passade på att göra en rejäl sats eftersom den håller bra i kylen och när jag väl har gjort en curd är det roligt att testa använda till olika grejjer. En favorit är pavlova där den syrliga curden bryter av på ett magiskt sätt!
Curden kan sedan användas till glass, fyllning i rulltårta, olika efterrätter och annat smått och gott och håll i er – för det kommer inom kort. Men först ut – krusbärscurden!
Krusbärscurd
Ingredienser
700 g krusbär
1,5 dl vatten
1 dl socker
75 g smör
4 msk majsstärkelse
3 äggulor
Gör såhär
Lägg krusbär och vatten i en kastrull och låt puttra under lock tills bären gått sönder (ca 15 minuter). Sila bort skal och kärnor och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt socker och smör och låt koka upp. Ta av kastrullen ifrån värmen och låt svalna någon minut. Sikta sedan ner majsstärkelse i kastrullen under omrörning. Placera kastrullen på plattan och rör ner äggulorna. Rör hela tiden tills curden blir tjock, den skall sjuda, men inte koka. Häll upp i en burk med lock. Förvara i kylskåpet.
Fler recept med krusbär:
Apelsinsmoothie med mango och krusbär