Nu är det verkligen äppelsäsong och i många trädgårdar ser man äppelträd med tunga grenar med många vackra frukter på. Eftersom jag själv inte har någon trädgård än så länge så får jag hålla tillgodo med det man kan få från nära och kära alternativt köpa svenska äpplen i butiken. Och förra helgen kom min kära faster och man hit med en stor påse äpplen och i veckan har jag gjort massa äppelmos med kardemumma och sen kommer jag frysa in en del i klyftor så man enkelt kan ta fram och göra äppelpaj. Sen blir det såklart en del efterrätter som till exempel den här. Karamelliserade äpplen med crunchiga havresmulor och vaniljglass som serveras i glasburkar. Snygg och GOTT!
Karamelliserade äpplen med glass och havresmulor (4 port)
Ingredienser
3 äpplen
35 g smör
2 msk socker
1 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
Havresmulor:
1,5 dl havregryn
2 msk ljus sirap
2 msk smör
Vaniljglass
Gör såhär
Smulor: Blanda havregryn, sirap och smör i en stekpanna och låt smälta samman under omrörning tills det fått fin färg och häll sedan i en skål och låt svalna något.
Äpplen: Kärna ur och tärna äpplena. Smält smöret i stekpannan och ha i äpplena. Låt de steka 2-3 minuter innan du tillsätter kanel, kardemumma och socker och låt allt karamelliseras 2-3 minuter.
Lägg äpplena i burkar och ha på en kula viljaglass innan du toppar med havresmulor.
Åh vad gott! 🙂 Smart att frysa in äpplena!
Ja, funkar jättebra att frysa in så kan man ha vid senare tillfälle när tiden är knapp 🙂
This Article was mentioned on sandracallermo.se