fbpx
Idag firar jag och min älskade man 8 år tillsammans <3 Vi blev tillsammans när jag var 15 och vi gifte oss sommaren 2011 och det pirrar fortfarande sådär härligt i magen ibland. Jag är världens lyckligaste fru!

 

 

Och för att fira tänkte jag dela med mig av en bonusgästbloggning från min kompis Disa. Hon bjuder på en riktigt smarrig och snygg tårta i portionsstorlek. Varsågoda!
 
Hej!
Disa heter jag och lärde känna Sandra genom våra fantastiska män. Är trogen följare av bloggen och många av recepten är standard på veckomatschemat. Älskar att laga mat men mest av allt att baka. Tänkte dela med mig av ett tårtrecept jag hittade på medan jag bodde i England. Tårtan är fantastisk att bjuda på för den ser snygg ut (men är väldigt enkel att göra), smakar gudomligt och du kan välja själv om du vill göra flera små portionstårtor eller en stor. Jag valde att göra 6 st. små tårtor men ett hett tips är att göra i alla fall 8 små för mina blev nästan överväldigande stora! Eftersom jag inte hade små formar gjorde jag tårtbottnen i en vanlig rund form och använde sedan matringar (mina är från Åhlens) för att stansa ut mindre tårtbottnar. Oavsett om du gör små eller stora tårtbottnar delar du bottnen i tre delar. Ett tips är att göra mousse och tårtbotten dagen innan så sparar du tid.

 

Chokladganache-tårta med apelsinmousse och kanderade apelsinskal (8 små eller en stor tårta)

Ingredienser
Tårtbottnen:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 msk kakao
Apelsinmousse (lager 1 och 2):
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl matyoghurt
1,5 dl socker
1 apelsin, rivet skal och juice (ca 1 dl)
6 gelatinblad
Chokladganache:

5 dl grädde
1,2 dl florsocker
1 krm salt
450 g 70 % choklad

Kanderade apelsinskal:
1 apelsin, skalet, rivet i långa trådar
1,5 dl vatten
1,5 dl socker
Gör såhär
Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd i äggsmeten och smält smör. Grädda kakan i 25 – 30 min. Obs! Eftersom kakan innehåller bakpulver får du inte öppna ugnsluckan under tiden kakan gräddas. Gör du detta kommer kakan sjunka ihop när den svalar och du får en grop i mitten. Använd hellre syn och lukt för att se om kakan är klar (jag tycker ofta att kakor ”säger till” när de är klara genom att lukta lite extra gott, men det kanske bara är jag).
Apelsinmousse: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden. Vispa creme fraiche, matyoghurt och socker tills sockret löst sig. Smält gelatinet i apelsinjuicen. Blanda grädden, apelsinskalet, yoghurtblandningen och apelsinjuicen och ställ in i kylen för att stela ca 6 timmar.
Chokladganache: Bryt chokladen i mindre bitar i en bunke. Låt allt utom chokladen koka upp i en kastrull och häll sedan blandningen över chokladen. Rör tills chokladen smält.
Kanderade apelsinskal: Låt skalet koka i sockerlösningen i ca 30 min. Ta upp skalet och arrangera på en tallrik i små högar (lika många som du har tårtor). Dessa stelnar till lite och är bara att lyfta över på tårtorna när de är täckta med ganache.
Arrangering: Skär tårtbottnen/bottnarna i tre delar. Lägg apelsinmousse mellan båda delarna. Locket ska vara fritt från mousse. Låt chokladganachen svalna så pass mycket att den går att arbeta med utan att den rinner för mycket. Om du väntar för länge kan den stelna. Använd en spatel eller en kniv och bred ganache runt om tårtorna. Överskott kan användas för att dekorera tårtorna med sprits. Lyft över de kanderade apelsinskalen på tårtorna och servera. Jag serverade mina tårtor med apelsinfileer, men det är en smaksak.
 

Inga svar än

  1. Anonym

    Grattis älskade turturduvor på eran dag! Ni är bäst båda två, så förstå hur dubbelt upp bäst ni blir tillsammans! Jag älskar er <3 Kramar Baboon

    Svara
  2. mamma

    Grattis till er båda 🙂 Nu har ni underbara haft 8 underbara år 🙂 Härligt! Ni är så fina och passar helt perfekt ihop 🙂 <3 Älskar er och önskar er nya mysiga år 🙂 Kramissar

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b