Maillista

Idag tänkte jag dela med mig av mammas recept på en riktigt saftig ambrosiakaka. Eller egen egentligen borde jag kanske kalla den ambrosiatårta? För det är en ambrosiakaka med vaniljfyllning och så med den karaktäristiska apelsinen.
Sockerkaksreceptet är det grundreceptet som min mamma använder och det blir tre avlånga kakor eller två runda vilket jag tycker är perfekt då det passar utmärkt att frysa in. Man delar sockerkakan och fyller med vaniljkräm emellan. Så det blir som en tårta i sockerkaksformat. Denna ambrosiakaka blir söt men med en brytning av den syrliga apelsinen och den blir bara bättre om den får stå ett par timmar. Man kan alltså baka denna idag och ha kaka för hela helgen 😉 

 

Ambrosiakaka

Ambrosiakaka

Ingredienser
Sockerkaka (2-3 st):
4 ägg
6 dl strösocker
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl kokande vatten
200 g smör
3 msk vaniljsocker
 
1 3-delad sockerkaksbotten
1 apelsin
3-4 dl vaniljkräm (eller färdig marsan med extra vispgrädde och vanilj)
Glasyr:
2 dl florsocker
1 apelsin
1 påse syltade apelsinskal, hackade
Gör så här
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vatten och smält smör. Ta en ny bunke och blanda de torra ingredienserna. Tillsätt i äggblandningen. Smöra formarna och använd mannagryn istället för ströbröd. Häll upp i två runda formar eller tre avlånga. Grädda i ugnen 35 min. Låt svalna.
Skär en sockerkaka i tre lager som en tårta. Skeda pressad apelsin över bottnarna så att de blir lätt fuktiga. Bred sedan vaniljkräm över två bottnar och lägg ihop tårtan. Rör ut florsockret med cest och saft från apelsinen och bred över tårtan. Strö de syltade apelsinskalen över.
 
Ambrosiakaka
 
saftig Ambrosiakaka

Fler recept med apelsin:

Apelsinsmoothie med mango och krusbär

Mustig lammgryta med rotfrukter och apelsin

Banapannkakor med kardemummayoghurt och apelsin

Rödbetssoppa med apelsin, koriander och ingefärskeso

0

5 svar

  1. Hovkonditorn

    Ambosiakaka bakade min mormor förut till kalas och den är så god. Jag har aldrig förut sett en version med fyllning, men det låter extra saftigt och gott.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

https://sandracallermo.se/wp-json/webmention/1.0/endpointTo respond on your own website, enter the URL of your response which should contain a link to this post's permalink URL. Your response will then appear (possibly after moderation) on this page. Want to update or remove your response? Update or delete your post and re-enter your post's URL again. (Learn More)URL/Permalink of your articlePing me!https://sandracallermo.se/ambrosiakaka/"/>
wrapcb-footer-a