Idag tänkte jag dela med mig av mammas recept på en riktigt saftig ambrosiakaka. Eller egen egentligen borde jag kanske kalla den ambrosiatårta? För det är en ambrosiakaka med vaniljfyllning och så med den karaktäristiska apelsinen.
Sockerkaksreceptet är det grundreceptet som min mamma använder och det blir tre avlånga kakor eller två runda vilket jag tycker är perfekt då det passar utmärkt att frysa in. Man delar sockerkakan och fyller med vaniljkräm emellan. Så det blir som en tårta i sockerkaksformat. Denna ambrosiakaka blir söt men med en brytning av den syrliga apelsinen och den blir bara bättre om den får stå ett par timmar. Man kan alltså baka denna idag och ha kaka för hela helgen 😉
Ambrosiakaka
Ingredienser
Sockerkaka (2-3 st):
4 ägg
6 dl strösocker
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl kokande vatten
200 g smör
3 msk vaniljsocker
1 3-delad sockerkaksbotten
1 apelsin
3-4 dl vaniljkräm (eller färdig marsan med extra vispgrädde och vanilj)
Glasyr:
2 dl florsocker
1 apelsin
1 påse syltade apelsinskal, hackade
Gör så här
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vatten och smält smör. Ta en ny bunke och blanda de torra ingredienserna. Tillsätt i äggblandningen. Smöra formarna och använd mannagryn istället för ströbröd. Häll upp i två runda formar eller tre avlånga. Grädda i ugnen 35 min. Låt svalna.
Skär en sockerkaka i tre lager som en tårta. Skeda pressad apelsin över bottnarna så att de blir lätt fuktiga. Bred sedan vaniljkräm över två bottnar och lägg ihop tårtan. Rör ut florsockret med cest och saft från apelsinen och bred över tårtan. Strö de syltade apelsinskalen över.
Fler recept med apelsin:
Apelsinsmoothie med mango och krusbär
Mustig lammgryta med rotfrukter och apelsin
Ambosiakaka bakade min mormor förut till kalas och den är så god. Jag har aldrig förut sett en version med fyllning, men det låter extra saftigt och gott.
Jag tycker det är fyllningen som gör det där lilla extra, den blir väldigt saftig 🙂