Det här är ju i grunden en matblogg men just i december så brukar majoriteten av inläggen handla om godis och sötsaker eftersom jag verkligen gillar att baka julgodis. Övriga året bakar jag inte alltför ofta och oftast när det blir av är det glutenfritt bröd. Så ni som bara vill åt mina matrecept får ha lite tålamod under december. Men såklart kommer det alltid en del middagstips såsom veckans vegetariska varje måndag samt något mer då och då.

Så först ut i december julgodiskavalkad är apelsinknäck med fänkålsfrön. Det visade sig att apelsin och fänkål passade utmärkt som smaksättning i knäck.

 DSC_0227

DSC_0269

Apelsinknäck med fänkål (ca 75 st)

Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl rörsocker
2 msk smör
Skal från 1 apelsin
1 dl mandlar
1 tsk fänkålsfrön
Flingsalt

Gör såhär
Finhacka mandlarna. Mortla fänkålen. Häll grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka sedan tills smeten är ca 122 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov och se att smeten har lagom konsistens. Dra kastrullen från värmen och tillsätt rivet apelsinskal, fänkål och mandlarna i kastrullen. Fördela smeten i knäckformar och toppa med lite flingsalt. Låt stelna kallt.

5 svar

  1. Mårtenssons Kök

    Vilken annorlunda och spännande smak på knäcken, påminner kanske lite om lakrits?
    Vi tycker verkligen att du har fått det så fint här hos dej, inte utan att vi är en smula avundsjuka;)
    Ha en fortsatt fin kväll,
    kramar

    Svara
    • Sandras Matkrypin

      Ja, fänkål drar ju lite åt lakrits men i kombination med apelsinen tycker jag den inte känns så mycket som lakrits ändå. Ni får testa helt enkelt 😉
      Åh, va glad jag blir av att höra det! Tack så väldigt mycket <3
      Sköt om er och stor kram till er!

      Svara
  2. Pablo

    Hej Sandra!

    Det enkelt recept är perfekt på kväll eller glöggparty. Jag måste laga det. Tack för det.

    Grattis ocskå för en intressant blogg.

    Ha en solig dag!

    Pablo – Soleado.se

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.