I samarbete med Gårdssällskapet

Ibland blir man sådär extra nöjd med ett nytt recept. det blir liksom ännu godare än man vågat tro och man blir stolt när gästerna hyllar rätten. Det här är en sån rätt. Jag hade en finfin nötfärs hemma och var sugen på lite heta, asiatiska smaker och gjorde dessa köttbullar. Så saftiga bollar i ljuvlig sås och smarriga tillbehör. Det här tycker jag verkligen ni ska prova!

Asiatiska köttbullar med ris och inlagd zucchini

Asiatiska köttbullar med ris och inlagd zucchini (6 port)

Ingredienser
1 kg nötfärs
2 ägg
2 msk röd currypasta
En bit färsk ingefära
0,5 dl kalvfond
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Inlagd zucchini:
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 zucchini

Mangosås:
1 gul lök
1 röd paprika
1-2 msk röd currypasta
2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
1 dl mango chutney
2 tsk fisksås
Pressad lime

1 kruka färsk koriander
Jordnötter
6 port ris

Gör såhär
Börja med zucchinin. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. När sockret löst sig kan du ställa den åt sidan. Skär zucchini på längden och skär i skivor. Lägg i en burk och häll på ättikslagen. Låt dra ca 30 minuter, gärna längre.
Koka riset enligt anvisning.
Blanda ägg, kalvfond, currypasta, riven ingefära salt och svartpeppar. Blanda med nötfärsen och rulla sedan till bollar. Hetta upp olja i en traktörpanna och stek köttbullarna så de får fin yta (de behöver inte vara genomstekta). Lägg köttbullarna på en tallrik.
Skala och skär löken i smala båtar. Kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp olja i traktörpannan. Fräs löken tills den blir mjuk och tillsätt då paprika och currypasta och låt fräsa med en minut till. Tillsätt kokosmjölk, mango chutney och fisksås och låt koka upp. Smaka av med pressad lime, salt och svartpeppar. Lägg sedan i köttbullarna och låt sjuda ca 5 minuter.
Servera med riset, koriander och jordnötter.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.