Maillista

Jag har ätit glutenfri kost i flera år med undantag för när jag varit gravid och ammat få jag klarat att äta gluten. Som jag sagt förut är jag inte glutenintolerant utan jag har bara märkt att mina eksem blir otroligt mycket bättre när jag utesluter gluten. Jag har haft atopiskt eksem hela mitt liv och 2008 blev eksemen på händerna mycket sämre och jag blev t o m sjukskriven. För dig som vill läsa mer kan du läsa mitt inlägg om eksemens återkomst där jag även beskriver om min eksemhistoria.

Tips och recept för en glutenfri kost

Att börja äta glutenfritt

Förra veckan frågade en vän till mig om tips för att ställa om till glutenfri kost. Och då slog det mig att jag kan sätta ihop ett inlägg hur jag tänker och hur jag har gjort för att börja äta glutenfritt.

Många tycker att det är svårt att veta vad det är gluten i och jag förstår det. Det krävs kunskap och mycket läsande av ingrediensförteckningar. Men du kan vara lugn, du kommer snabbt in i det och lär dig vad du kan äta och inte.

Vad är gluten?

Gluten finns i vete, råg och korn. Därmed finns alltså gluten i många olika mjöler, bulgur, mannagryn, spelt, dinkel, kamut och couscous t ex. Om du är glutenintolerant är det viktigt att äta strikt glutenfritt eftersom du annars skadar tarmen. Gluten förstör nämligen tarmluddet för en person som lider är glutenintolerant. Jag äter glutenfri kost då mina eksem blir bättre av detta och därför bryr jag mig t ex inte om jag äter havre eller saker som kan innehålla väldigt små mängder gluten. När det står “kan innehålla spår av gluten” innebär det att producenten inte kan garantera att produkten är helt glutenfri, ofta för att man t ex hanterar gluten i samma lokal.

Lammtacos med tomatsalsa och avokadokräm med fetaost

Byt inte bara ut

Försök att inte bara byta ut det vanliga till glutenfria alternativ. Nej, pastan är inte lika god och nej brödet blir inte lika saftigt. Det finns undantag men grundregeln är att man inte ska försöka att byta ut rakt av. Försök laga mat som är naturligt glutenfri och våga utforska och hitta nya favoriter. Utforska och testa nya grejer du inte hade smakat om du fortsatte äta gluten.

Istället för att tycka att frukostmackan blev mycket torrare och tråkigare kanske du kan hitta en ny favoritfrukost i form av yoghurt med granola eller varför inte gröt som går enkelt att göra glutenfritt. Eller kanske räcker det att ha det glutenfria, mjuka brödet i frysen och rosta varje morgon, då blir det inte lika trist och tråkigt.

Havregrynsgröt med stekt banan

Glutenfritt fika

Jag erkänner, att fika på kondis är väldigt begränsande. Ofta får man välja på biskvi, Budapestbakelse och eventuellt något mer. Och visst, jag älskar biskvier men jag vill ju kunna välja bland allt gott. Personligen brukar jag välja chokladboll (som var en favorit redan innan) även om de inte kan garantera att den är 100% glutenfri. Havre i sig innehåller nämligen inte gluten men kan innehålla vete ändå så om du behöver äta strikt ska du välja glutenfria havregryn. Jag som inte är glutenintolerant brukar därför välja att äta havre.

Baka glutenfritt

Att baka glutenfritt går jättebra men det går inte alltid att byta ut vetemjölet rakt av mot glutenfri mjölmix. Vissa saker blir kanon och andra torra och trista. Glutenfri mjölmix är väldigt användbart men om du inte är en van bagare som vet exakt hur konsistensen ska kännas kan det vara svårt. Jag upplever nämligen att man kan behöva justera mängden från grundreceptet med vetemjöl.

Jag tycker det bäst att baka med flera olika naturligt glutenfria mjöler men det krävs en del inköp och kunskap (kan varmt rekommendera Nytt bröd och Helt glutenfritt). Jag älskar mandel och försöker därför t ex hitta grejer att baka med just mandelmjöl. Det ger mer karaktär och smak till bakverken!

Men idag finns det mycket inspiration på nätet med glutenfri bakning så ge inte upp. Jag brukar hitta bra recept och så bakar jag en omgång och lägger i frysen så det finns när man vill bjuda på fika eller ta med sig när gott när man ska iväg. Glutenfritt klarar sig dåligt i skafferiet så bättre att frysa in.

Glutenfri kost - Kolagodis med cashewbotten

Glutenfria kolhydrater

Det är inte så att det är gluten i allt och nu måste du byta ut hela skafferiet. Jag tänkte ge lite tips på kolhydrater och basvaror som faktiskt är glutenfria och såna som du enkelt gör glutenfria:

 • Ris, quinoa och helt bovete: Dessa är naturligt glutenfria så försök välja dessa framför bulgur, couscous och matvete.
 • Pasta: Tyvärr är ju pasta fullt av gluten men lyckligtvis finns goda glutenfria alternativ idag. Jag gillar de flesta sorter när de är nykokta men t ex majspasta blir inga bra att spara i kylen och värma igen. Då föredrar jag bönpasta.
 • Tacos: Nachos är glutenfria och det finns goda glutenfria tortillabröd (du kan även göra själv)
 • Potatis: Glutenfritt, yeeey!
 • Nudlar: Här finns glutenfria varianter såsom glasnudlar, bovetenudlar och risnudlar.

Glutenfria recept

Nu tänkte jag tipsa om några glutenfria recept. Några bra grundrecept som du är en bra bas för dig som ska ställa om till glutenfri kost. Jag har även en tagg som heter Glutenfritt så där hittar du ännu mer. Många av mina matrecept är naturligt glutenfria och då lägger jag inte alltid de under taggen, så där hittar du mer bakning.

Glutenfritt bröd

Jag har bakat en del glutenfria bröd från böcker men de recepten finns inte på bloggen. Men några favoriter på bloggen är glutenfritt hasselnötsbröd och enkelt havrebröd.

Glutenfri kost - Havrebröd med äpple

Glutenfri kladdkaka

Det går utmärkt att baka glutenfri kladdkaka och liknande. Google så kommer du hitta massa goda. Jag har ingen klassisk kladdkaka med här finns en magiskt god pepparkakskladdkaka, Man får inte heller glömma denna fantastiska kokostoscakaka och här finns en glutenfri brownie med jordnötssmör.

Glutenfri kokostoscakaka

Glutenfri pizzadeg

Att göra glutenfri pizza går utmärkt. Denna snabba glutenfria pizzadeg utan jäst är väldigt god och du kan enkelt använda glutenfria tortillabröd. Man kan även göra pizza med teffmjöl och sesamfrön eller denna variant som behöver jäsa. För dig som gillar blomkål går det att göra blomkålspizza och väldigt god kikärtspizza. Till denna sötpotatispizza har jag använt en universalbakmix.

Glutenfri kost - Tortillapizza med broccoli och fetaost

Glutenfri pajdeg

Jag gillat matpaj och det går alldeles utmärkt att laga glutenfri paj. Här är en broccolipaj ett pajskal gjort på havre och majs samt denna kryddostpaj med mandelmjöl och fiberhusk. Denna glutenfria rödbetspaj är grymt god!

Glutenfri rödbetspaj

Fröknäcke

Jag älskar fröknäcke och de brukar vara glutenfria. Jag har två recept jag brukar utgå från och sen kan man anpassa efter vad mna har hemma. Fröknäcke med pumpafrön samt fröknäcke med kummin.

Glutenfri kost - Fröknäcke med pumpafrön och kummin

Glutenfri gröt

Havregrynsgröt kan du äta. Är du väldigt känslig kan du välja glutenfria havregryn men för mig funkar vanliga havregryn. Här kan du hitta olika varianter på havregrynsgröt såsom hallongröt med linfrön, med jordnötssmör och banan, chokladgröt, med hasselnötter och med sirapsstekt banan. Vidare kan du äta bovetegröt, quinoagröt och mandelgröt (denna semmelgröt är grym!)

Bovetegröt

Granola

Jag älskar granola och idag finns många glutenfria alternativ i butiken men det är väldigt gott att göra själv. Här är min underbara saffransgranola med dadlar, granola med jordnötssmör och tranbär, pepparkakskryddad granola, pumpkin pie granola och pepparkaksgranola med äpple.

Granola med jordnötssmör och tranbär

Glutenfria pannkakor

Jag har många olika bananpannkakor på bloggen och de är glutenfria. Om du vill göra tunnpannkakor kan du till exempel göra dessa bovetepannkakor. Om du är sugen på plättar kan du göra detta recept på glutenfria plättar som såklart även kan användas som pannakakor.

Glutenfria bovetepannkakor

Fler tips för en glutenfri kost

 • När du behöver reda såser och annat kan du använda redning med t ex potatismjöl eller majsstärkelse (t ex Maizena).
 • Om du har glutenfri kokt pasta över i kylen och den käns torr och hård. Istället för att värma i mikron, låt den ligga 30 sekunder i kokande vatten så blir den som ny.
 • Att panera mat är ju alltid gott och det går att använda glutenfritt ströbröd, sesamfrön, majsmjöl, eller mandelmjöl.
 • Snacks – chips, nötter och ostbågar är generellt sett glutenfritt men kan vara bra att kika en extra gång om du är känslig. Jordnötsringar kan innehålla vetemjöl och salta pinnar och chilinötter är med gluten.
 • Tänk på att godis och glass kan innehålla gluten (t ex lakrits eller om det är kaksmulor i glass osv).
 • Köp hem glutenfria ingredienser så att du kan laga mat och baka utan att det känns bökigt.
 • Informera dina nära och kära om att du äter glutenfritt och skicka gärna länk till en bra sammanfattning om glutenfri kost så de vet vad som gäller. Många tycker det är svårt med gluten och vad man t ex kan bjuda på till middag.
1

6 svar

 1. Maria

  Hej,
  Jag måste bara fråga – har du testats med blodprov för glutenintolerans? Jag har en anhörig som gick i flera år med det man trodde var atopiskt eksem, men som visade sig vara hudceliaki. Inga magsymtom över huvudtaget, enbart väldigt besvärliga eksem. Han fick lida i onödan i många år bara för att kunskapen om hudceliaki är dålig.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.