Jag vill leva mer hållbart. Det är en enkel sak att säga och man kommer en bra bit på sunt förnuft men sen behövs kunskap. Kunskap om hur man borde äta, resa, städa, handla, klä sig osv. Vi behöver hjälpas åt. Det är tidskrävande och svårt att tillgodogöra sig all kunskap som krävs. Om vi alla delar med oss av det vi kan och hjälper till att sprida relevant information blir det lättare.

Om vi dessutom kan applådera alla (små som stora) aktiva val och förändringar vi gör för att leva mer hållbart så skulle det bli ännu roligare att sträva dit. Det finns mycket pepp och goda råd men jag kan även uppleva att om man utger sig för att vilja leva hållbart så måste man göra 100% hållbara och klimatsmarta val i livet. Det funkar inte. Det måste vara okej att ta små steg, lära sig allt eftersom och ändra på sitt sätt att leva stegvis. Alla har sina prioriteringar och det måste vi acceptera och jag skulle önska att vi peppade mer istället för att granska och kommentera på det man inte lyckas med. Inspirera, peppa och hjälpas åt! Men ja, jag är medveten om att det måste ske en förändring NU, jag vill bara att samtalsklimatet ska vara peppigt och inte dömande. Då tror jag fler vill (och vågar!) hänga på!

Jag är inte beredd att göra allt på en gång

För vissa människor kommer det helt naturligt och intresset för hållbarhetsfrågor har alltid funnits där. Så har det inte varit för mig. Jag har i och för sig varit engagerad i dessa frågor under flera år (bland annat genom Sutainergies under studietiden) och jag kan känna klimatångest ibland även om det inte tar över mig helt och hållet. Jag försöker läsa mer bloggar och artiklar inom ämnet och det känns som en viktigare fråga nu när jag har fått barn. Vilken värld vill jag att de ska leva i?

Exempel från min vardag

Här kommer några punkter på exempel vad jag gör i min vardag. Och nej, jag är inte perfekt och detta är inte allt jag gör. Men små steg i taget..
– Jag vill äta mer klimatsmart men jag har valt att inte bli vegetarian eller vegan. Jag väljer aktivt att äta mer vegetariskt och välja klimatsmarta proteinkällor samt minska min köttkonsumtion. Det kött jag äter är (nästan uteslutande) svenskt och ekologiskt.
– Jag källsorterar och sedan vi flyttade till radhuset har vi även börjat ta hand om vårt matavfall (vilket vi inte gjorde i lägenheten). Förutom att det är bra för miljön så får vi dessutom billigare sophämtning när vi även sorterar matavfallet. Winwin!
– Jag kan handla en del second hand när det kommer till porslin och kökssaker samt har jag börjat köpa lite leksaker och böcker på t ex Stadsmissionen. Men här skulle jag vilja köpa ännu mer begagnat.
– Majoriteten av barnens kläder och leksaker är begagnade. Men när det kommer till min egen garderob är det nästan bara nytt (en del ärvt från syrran och mamma).

Min garderob innan höstens rensning. Alldeles för mycket kläder som jag inte ens använder. Fyra stora IKEA-kassar gick vidare till vänner och bättre behövande.

Vad är White Monday?

I år har jag valt att uppmärksamma White Monday som infaller nu på måndag. Tanken är att låta detta vara en dag där vi låter cirkulära alternativ stå i fokus. Där vi lär oss mer om hur vi istället för att köpa nytt kan laga och förlänga livstiden på saker. Man vill lyfta hållbara delningstjänster och cirkulära affärsmodeller. Det är viktigt att lyfta upp hur vi kan återanvända saker och hur man kan hyra istället för att köpa osv. Detta är en positiv motreaktion till Black Friday där vi vill flytta fokuset från billig konsumtion till ett mer hållbart tänk.

Men återigen, det är inte svart eller vitt. Man får köpa saker. Men jag vill att vi ska göra mer medvetna val. Att vi ska införskaffa det vi behöver, inte köpa för att det råkar vara billigt just nu och så kommer vi hem med något som vi inte ens behöver.

Hållbara erbjudanden

På hemsidan kan du läsa mer om initiativet samt om andra influencers som är engagerade och företag som vi göra skillnad. Det finns mycket bra tips så in och bli inspirerad vettja! Dessutom finns det vettiga erbjudanden på hållbara tjänster och produkter såsom klädreparation, tågbiljetter, sälja begagnade saker och mycket annat.

Jag hade tänkt avsluta med några tips för vad man kan göra för att leva mer klimatsmart och ta hand om vår resurser. Men eftersom Wilda hade skrivit ett så fint inlägg om detta så länkar jag er dit istället. Mycket tänkvärt!

0

3 svar

 1. Karin

  Bra skrivet! Klokt att börja med det lilla. Varje litet steg är positivt för det är svårt att ställa om sitt liv totalt på en gång. Men med små steg varje dag så kommer man långt!

  Svara
  • Sandra Callermo

   Ja, alla kan göra något och om man är beredd att ta små steg hela tiden så blir det stora skillnader i slutändan. Vi måste hjälpas åt! 🙂

   Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.