Maillista

Detta inlägg skrivs i samarbete med Gårdssällskapet

Min stora passion i livet är att laga mat. En stor del av min vakna tid går till att fundera ut vad vi ska laga till middag, vad bi ska bjuda på till helgens middagsgäster, vilken frukost det ska bli den här veckan och när jag ska handla mat. När jag handlar mat har jag sällan någon lång lista med mig. Ofta har jag några saker jag skrivit upp som man alltid ska ha hemma och som behöver fyllas på i kyl och skafferi men sen blir det mycket spontant. Vad är i säsong just nu, vad finns i butiken till bra pris som ser fint ut, vad var det länge sen vi åt, finns det någon grönsak som vi inte brukar köpa som det är dags att experimentera med? Har vi ätit ordentligt med fisk senaste tiden och vad ska bli nästa vegetariska recept? Många frågor är det och jag älskar att strosa runt i butiken och köpa det som ser mest prisvärt ut, gärna är ekologiskt och inte kommer från andra sidan jorden. Nej, jag är inte stenhård på enbart svenskt och ekologiskt men jag försöker välja det i den utsträckning som det fungerar. Jag är inte beredd att välja bort vissa råvaror 6-10 månader per år för att det inte är säsong och jag vill köpa en del frukt och grönt som är väldigt svårt att få tag på ekologiskt. Men jag prioriterar det högt och det är en av de sakerna som jag väljer efter i butiken. Vissa saker har en mindre skillnad prismässigt mellan konventionell och ekologiskt produkt och där väljer jag alltid ekologiskt när det finns medan vissa råvaror är hutlöst dyra när man vill välja ekologiskt och då väljer jag oftast bort det helt, men det händer att jag köper konventionellt istället.DSC_0034

Så nej, jag är inte perfekt men jag väljer mer och mer ekologiskt och det är viktigt för mig och blir alltmer viktigt för varje år som går. Men jag prioriterar även att det ska vara svenskt och inte ha skördats nästintill omoget för att sedan transporteras över halva jordklotet. Till exempel kött, köper jag numera alltid svenskt och gärna ekologiskt när det finns. Men utbudet av svenskt och ekologiskt kött är inte alltför stort i många butiker och för att slippa leta alltför mycket har vi nu testat att beställa hem kött istället. Vi har pratat om det länge men inte kommit till skott. Så nu tog vi tag i det och åt ut frysen för att se till att ha plats (annars är vi väldigt duktiga på att fylla upp frysen med matlådor, bakverk, hembakt bröd och råvaror). Jag kollade runt lite och hittade Gårdssällskapet. Jag har hört talas om de tidigare och bara hört gott om de. Deras affärsidé går ut på att göra det möjligt för fler att handla lokal och närproducerat kött som levereras direkt från gården hem till din dörr. Köttet är ekologiskt och KRAV-märkt och det finns en rad olika köttlådor att välja mellan med allt från nöt, fläsk och vilt i storlekar om ca 3,6-10 kg. De har även en del säsongprodukter såsom lamm under hösten och jullådor i december. Man väljer sin låda och sen får man ett sms med vilken dag och tid leverans kommer ske och då kommer det direkt hem till din dörr med kunnig personal som gärna berättar om köttet och hur du ska förvara det bäst osv.

Vi har varit väldigt nöjda med Gårdssällskapet och kommer gladeligen att köpa deras tjänster igen. De samarbetar med en rad olika gårdar i Stockholmsområdet och kan därför garantera att köttet kommer från en gård nära dig. Och jag vet att det finns många liknande företag i olika delar av landet och man får hitta det som passar en själv bäst och som kan leverera till just din hemadress.

DSC_0051  DSC_0022

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a