Maillista

I samarbete med Qvicket

I höstas kom jag, via en bekant, i kontakt med företaget Qvicket som vill introducera insekter på den svenska livsmedelsmarknaden. Jag tycker det är väldigt spännande och något jag absolut tror kommer vara vanligt i framtiden då vi behöver hitta nya, bättre proteinkällor och använda det som redan finns och idag inte används. Det är miljövänligt, näringsrikt och gott. På Qvickets hemsida kan man till exempel läsa om att det krävs ungefär 12 gånger mer föda för att få fram ett kilo nötkött jämfört med ett kilo insekter. I dagsläget har Livsmedelsverket stoppat försäljningen i Sverige men jag hoppas att de snart kommer på bättre tankar då jag verkligen tror att det här är en del av framtiden. Och för dig som vill testa syrsmjölet kan jag informera att Qvicket kommer att starta e-försäljning i mars då de öppnar verksamheten utanför Sverige.

Jag gillade syrsmjölet och ska absolut testa fler recept. Om du testar det, bli inte skrämd av lukten. Det är nämligen så att mjölet luktar inte så gott men smaken är desto bättre!

Tips! För dig som vill testa dessa bananpannkakor och inte har syrsmjöl går det såklart bra att byta ut mot annat mjöl.

DSC_0107 DSC_0097 bananpannkakor med syrsmjöl

Bananpannkakor med syrsmjöl och chiafrön (2 port)

Ingredienser
1 stor banan
0,5 dl syrsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk chiafrön
1 dl mjölk
2 ägg

Kvarg
Bär

Gör såhär
Mosa bananen i en bunke med hjälp av en gaffel. Vispa ner äggen och ha sedan i mjölk, syrsmjöl, fiberhusk, vaniljpulver, en nypa salt och chiafrön. Låt stå 5 minuter. Hetta sedan upp smör eller kokosolja i en stekpanna och stek plättarna på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med kvarg och bär.

0

3 svar

  1. Mårtenssons Kök

    Vi har ju ätit insekter tidigare, båda här i Sverige och när vi varit i Thailand, så vi är absolut inte främmande varken för tanken att proteinkällorna snart måste kompletteras med de som finns nu eller för att äta det fler gånger. Det smakar ju inte någonting speciellt egentligen, i Thailand var de så indränkta i soja så det var den enda smaken som märktes:)

    Kramar till dej!

    Svara
    • Sandras Matkrypin

      Kul att höra! Klart det kommer ta lite tid innan det är “accepterat” men tror att det finns många som är nyfikna att testa och laga med insekter 🙂
      Kram!

      Svara
  2. KarinW

    Du är modig du Sandra 😉 själv måste jag ha lite betänketid men du har helt rätt med tanke på miljön!
    Kram kram

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a