Maillista

Noel sa häromdagen : “Mamma vill inte att vi äter så mycket socker”. Först tänkte jag att det lät som att han har världens tråkigaste mamma.. haha! Men sen blev jag stolt! Jag är övertygad om att det inte är bra att äta för mycket socker och jag vill att barnen ska ha det med sig. De äter både godis, glass och fika men inte varje dag. Så hur tänker jag egentligen kring barn och socker?

Barn och socker

Medvetna val

För mig är det viktigt att ge barnen bra mat och att de lär sig att man alltid smakar för att lära sig äta olika saker. Jag vill även att de förstår vad man kan äta i princip obegränsat av och vad som man inte bör äta varje dag. Här finns såklart en mängd olika åsikter vad man bör och inte bör äta men något jag är övertygad om är att vitt socker ska vi inte äta för mycket av.

Socker i allt

Många barn börjar dagen med en skål smaksatt (och sockrad) yoghurt, söta flingor och en macka där brödet ofta innehållet socker. Vad gör det här med våra barns mående och energinivå? Och hälsa på lång sikt? Idag finns bra hel- och halvfabrikat som är osötade (t ex saft, ketchup och bröd) och genom att göra medvetna val kan vi minska sockerintaget utan att för den sakens skull behöver laga/baka allt från grunden. Det kräver såklart lite tid att stå och läsa på ingrediensförteckningar till en början men ganska snabbt lär man sig vilka produkter man ska ha extra uppsikt på och vilka varumärken som man kan välja.

Barn och socker

Alternativa produkter

Här är några produkter som vi bytt ut till osötade varianter här hemma:

– Ketchup

– Bröd – det finns bra alternativ om man bara orkar läsa lite på förpackningen

– Saft

– Sylt

– Yoghurt (naturell yoghurt som vi serverar med bär eller hemgjort, osötad äppelmos)

– Flingor (vi gör ofta egen granola men annars köper vi sån som är sötad med frukt)

– Festis

Kost, hälsa och barn

Jag känner alltmer hur jag verkligen vill lära mig mer om kost och hur det påverkar kroppen. I och med att jag själv upplever hur mycket jag kan göra för att påverka mitt allmänna mående, energi och eksem med vad jag stoppar i mig så blir jag motiverad att lära mig mer. Och jag vet att det finns många som ännu inte förstått hur stor skillnad det faktiskt gör och olika problem man kan minska/bli av med genom att ändra sin kost. Jag hoppas på att kunna jobba mer med detta i framtiden, så häftigt att kunna förändra folks liv.


Vill du läsa mer om vad jag tänker kring hälsa, mat och barn?

Rörelseglädje för hela familjen

Laga mat med barn

Att få i barn mer grönt

2

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a