Maillista

 

Årets Kock har dragit igång och i år fokuserar man mycket på bönder och råvaror. Intresset för närodlad och ekologisk mat växer mer och mer för varje dag. LRF är för första gången en del av Årets Kock och de jobbar på att få mer uppmärksamhet kring de spännande delfinalerna.
Tack vare detta fantastiska projekt blev jag och ett gäng andra matbloggare inbjudna till ett spännande besök på Svista Gård i Bälinge strax utanför Uppsala. Igår efter skolan blev jag upphämtad på Uppsala station och  vi åkte till Mats Erikssons bondgård som har 140 mjölkkor. Väl framme fick vi en guidad tur på gården där vi fick titta på mjölkrobotar, många kor och kalvar och se en del av hur mjölkproduktionen fungerar. Varje ko (som för övrigt väger runt 600-700 kg) mjölkar i genomsnitt 27 liter per dag och det kan vara dygnet runt, korna går själv till roboten när det är dags för tömning. Häftigt!
 

 

Efter rundturen fick vi komma in i värmen och blev serverade en trattkantarellsoppa med bacon och gräslök av Viktor Westerlind. Han vann Årets Kock 2009 och tog guld med Kocklandslanget i OS i år. 
Runt bordet blev det intressanta diskussioner om recept, råvaror, sociala medier och annat spänannde.
 
Till varmrätt serverades en helt fantastisk ryggbiff med knaperstekt kappa, råkostsallad, picklade grönsaker, ostcréme (majonäsbas) och sist men inte minst saltbakad rotselleri. Jag var lite skeptisk innan Viktor berättade vad som gömde sig under saltberget, jag hade aldrig sett något liknande! Han hade alltså lagt hel rotselleri på en plåt och täckt detta med salt blandat med äggvita och låtit det bakas i ugnen i en dryg timme. Det blev väldigt gott! 
 
Den mumsiga efterrätten bestod av en len chokladkräm med sötad gräddfil, björnbär och frystorkade hallon. En perfekt avslutning på en underbar lunch/middag! Efter maten fick vi skjuts till stationen igen och jag kände hur jag log hela vägen hem. Det var en otroligt inspirerande och rolig dag och mitt första ”event” som matbloggare. Hoppas det blir fler i framtiden!
 

 

Tack LRF, bonden Mats och hans fru, Viktor Westerlind och följande matbloggare som var med: 
Madeleine – Landleys kök
Ulrik och Karin – Glimten i grytan
Ronnie – Bakbloggen i UNT
Johan – Matgeek
Vem vet, vi kanske ses på delfinalen i Uppsala den 13 november!
 
Fler bilder från dagen:

 

 

 

 

0

Inga svar än

  1. Kicki

    Vad roligt att vara med om detta:) Det är du värd med din underbara blogg som man alltid blir glad och inspirerad av att läsa. Kram till dej

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a