fbpx

I många år har det varit trendigt med olika bowls. Det är poké bowls, acai bowls, buddha bowls osv. Jag gillar konceptet att ta massa goda grejjer man gillar och servera i olika högar i en skål så det blir en matig sallad med mycket färg. Numera äter jag bowls de flesta luncher och det är perfekt d man kan ha en del av ingredienserna preppade i kylen och variera något så blir det alltid god och näringsrik lunch utan att det måste ta för lång tid. Denna vecka hade jag till exempel förberett kokade linser och quinoa i en burk och en burk med marinerade bönor och kikärtor. Sen har jag en burk kimchi i kylen och resten kunde jag variera. En stor näve gröna blad, riven kål, kanske lite fetaost och så till det viktigaste, någon god dressing! För bowl är mycket tråkigare om man inte toppar med en god sås.

Asiatisk bowl med bönor och mango

Asiatisk bowl med mango och bönor

Hur gör man en bowl?

Så hur gör man egentligen en bowl. Man kan säga att det finns i princip inga regler utan du kan stoppa i precis det du gillar och känner för. De två reglerna jag alltid förhåller mig till är att jag serverar det i en skål (bowl) och att jag inte blandar ihop grejjerna utan håller det i olika högar. Sen är det bara fantasin som sätter gränser! Jag vill ha min bowl med mycket olika grönsaker  i olika färger, något mättande protein, gärna någon kolhydrat och så något på toppen som gör det där lille extra. Det är alltid någon dressing eller sås men kan även bara frön, nötter eller lite torkade tranbär. Häng med!

Bowl guide och recept - Avokadobowl med halloumi och grönkålshummus

Avokadobowl med halloumi och grönkålshummus

Protein

Ofta gör jag mina bowls vegetariska och då har jag bönor, linser, halloumi eller tofu som protein. men annars är det en favorit med lax eller t ex kyckling. Glöm inte kryddorna!

Kolhydrater

Jag baserar ofta bowlen på någon kolhydrat som jag har i kylen sedan gårdagens middag eller liknande. Ofta blir det ris, mathavre eller quinoa.

Grönsaker

Här kan du gå loss! Ta gärna flera grönsaker med olika färger och konsistenser. Jag gillar spenat, tomat, kål, avokado, gurka, broccoli, selleri, morötter eller liknande. Det kan även vara någon röra/kräm som t ex ärtkräm eller hummus. Det kan även vara frukt såsom mango. Mums!

Det där lilla extra

När du fyllt upp din skål med olika små högar så är det dags för toppingen. Jag vill alltid ha någon sås eller dressing och sen gärna lite förn, nötter eller torkade tranbär. Här är några förslag på det där lilla extra:

Recept bowl - Hälsobowl med rostade jordärtskockor

Hälsobowl med rostade jordärtskockor

Mina bästa bowlrecept

Självklart har jag samlat mina 10 bästa recept på bowls. Varsågoda!

 1. Asiatisk bowl med bönor och mango
 2. Halloumitallrik med avokado och grönkålscouscous
 3. Pokebowl med sojamarinerad tofu
 4. Avokadobowl med halloumi och grönkålshummus
 5. Hälsobowl med rostade jordärtskockor
 6. Sötpotatisbowl med mangold och ärtkräm
 7. Äggrörebowl med stekt potatis
 8. Bowl med ärthummus och curryrostad broccoli
 9. Risbowl med kryddrostade kikärter och groddar
 10. Pokébowl med marinerad lax

Halloumitallrik

Halloumitallrik med avokado och grönkålscouscous

  Mentions

 • 💬 Hummusbowl med sesamlax och svartkål • SandraCallermo.se
 • 💬 Supersallad med bönor, jordärtskocka och champinjoner • SandraCallermo.se

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b