För ett tag sedan när jag kom hem hade min underbara man lagat överraskningsmiddag till mig en vanlig onsdag. Han är duktig på det där med att vara romantisk och överraska. Det där lilla extra blir man så glad av. Så när jag kom hem efter jobbet stod han och friterade de sista friesen och det var dags att slå sig till bords. Till denna smarriga burgare serverades såklart en god öl och jag kan lova att denna middag gör ingen besviken. Ett tips till lördagsmyset kanske?

Burgare med tryffelmajo, karameliserad lök och sötpotatisfries (4 port)

Ingredienser
600 g nötfärs
1 tsk tabasco
2 tsk worcestershiresås
Tryffelmajonnäs:
1 äggula
1,5 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
0,5-1 tsk tryffelolja
Pressad citron
Karamelliserad lök:
4 röda lökar
2 msk smör
2 tsk rörsocker
0,5 dl vatten
 
Sötpotatisfries:
2 sötpotatisar
4 skivor surdegsbröd
Gruyereost
Romansallad
Gör såhär
Majonäs: Vispa ihop äggulan och vinägern i en skål. Tillsätt oljan droppvis till en början under ständig vispning och sedan kan du öka mängden. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Vänd ner tryffeloljan efter smak.
Burgare: Blanda färs, tabasco och worcestershiresås. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma 4 burgare. Hetta upp en grillpanna med smör och stek burgarna på medelvärme så de får fin yta och är lagom rosa i mitten. När burgarna är klara, stek bröden i samma stekpanna.
Karamelliserad lök:Skala och skiva löken. Hetta upp smöret i en panna på hög värme. Bryn löken så att den tar färg och dra sedan ner värmen och låt löken mjukna. Ha sedan på salt och socker och sedan vatten och låt det koka in.
Sötpotatisfries: Tvätta och skala sötpotatisen, skär långa tunna fries. Lägg i iskallt vatten i 10 minuter, lägg sedan på hushållspapper så att inget vatten hamnar i fritösen. Värm oljan till ca 180 grader. Sänk ned så mycket fries som får täckas av oljan. Fritera i ca 5 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg, krispig yta och potatismosliknande innanmäte. Tag upp ur fritösen och salta direkt. Tips! Har man inte möjlighet att fritera går det såklart bra att göra de i ugnen, gör de i så fall nästan klara och sätt sedan på grillen så de får snygg färg.
Bred på tryffelmajonnäs på bröden, lägg på ett blad romansallad, tomat, kött och toppa med karamelliserad lök. 
 

2 svar

  1. Mårtenssons kök

    Inte dumt alls att få komma hem till sådana här goda överraskningar, de kan ju få vem som helst på kanonhumör! Och tryffelmajo… ja tack säger vi!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b