Jag är ingen stor korvfantast. I alla fall inte om det handlar om korv med bröd eller pasta med korv som är två favoriträtter för de andra tre medlemmarna i min familj. Men däremot går det att göra riktigt goda grytor med korv. Till exempel denna cajungryta med chorizo och räkor. En gryta fylld med smaker, goda grönsaker och kryddor. En tomatbasserad gryta som är fri från gluten och mjölk. Och sen har man i räkor i slutet och det blir en hit! Så denna känns som en härlig gryta att laga till helgen och gärna bjuda gästerna på. Receptet räcker till 8 personer så det passar utmärkt till middagsbjudning eller att göra några extra matlådor.
Cajungryta med chorizo och räkor (8 port)
Ingredienser
2 paprikor
4 stjälkar selleri
3 röda lökar
4 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 kg färsk chorizo
2 kycklingbuljongtärningar
4 dl vatten
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 burkar krossade tomater (á 500 g)
300 g skalade räkor
1 kruka persilja
1 citron
8 port ris
Gör såhär
Hetta upp en stekpanna med olja och stek korvarna på medelvärme så de blir genomstekta. Skär sedan i slantar och lägg åt sidan. Kärna ut och skär paprikorna i bitar. Strimla sellerin. Skala och skär löken i smala båtar. Skala och hacka vitlöksklyftorna.
Koka riset enligt anvisning.
Hetta upp olja i en stor gryta och fräs lök, vitlök, paprika och selleri ett par minuter. När det börjar mjukna kan du tillsätta paprikapulver, spiskummin och sambal oelek och låt steka med en minut. Tillsätt sedan korv, buljongtärningar, vatten och krossade tomater. Låt koka 10 minuter och smaka sedan av med salt, svartpeppar och pressad citron. Vänd ner räkorna och låt bli varma ett par minuter. Avsluta med att strö över hackad persilja.
Fler recept med chorizo:
Paella på grillen med kyckling, räkor och chorizo
Lämna ett svar