Jag älskar sallad! Det går att variera mycket och man kan använda det man har hemma i kylen. Nu tänkte jag dela med mig av mitt recept på ceasarsallad som är en av favoriterna. Jag brukar oftast välja kyckling men salladen är även god med lax.
Ceasarsallad med kyckling (4 port)
Ingredienser
1 hel grillad kyckling
1 kruka romansallad eller isbergsallad
20 småtomater
Parmesan
Några skivor valfritt mjukt bröd
Ceasardressing
Ceasardressing (ca 5 dl):
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 tsk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
3 dl rapsolja
½ dl finriven parmesanost
Gör såhär
Krutonger: Skär valfritt bröd i bitar ca 1×1 cm. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och lägg i brödet. Krydda med salt och peppar och låt bli lite knapriga. Låt droppa av på hushållspapper innan servering.
Dressing: Använd mixerstav i en tillbringare. Lägg i äggulorna, sardellerna, vitlöken, senapen, vitvinsvinägern och citron och mixa slätt. Mät upp rapsoljan och tillsätt den i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Tillsätt finriven parmesan vispa för hand. Det ska bli en tjockare vit kräm, likt majonäs. Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Sallad: Riv sallad i lagom stora bitar och lägg på tallrikar. Lägg på bitar av grillad kyckling (ljummen) och halverade körsbärstomater. Ringla över dressing och toppa med krutonger och parmesan.
Tips! Toppa gärna med knaperstekt bacon.
Dressingen verkade inte allt för komplicerad, kanske till och med jag skulle våga mig på. Hur länge håller den sig?
Ser ju väldigt gott och enkelt ut!!
Dressing var enklare att göra än jag trodde faktiskt! Jag har inte hundra koll på hur länge den håller sig i kylen men med tanke på ingredienserna bör den hålla sig några veckor om man håller den kyld. Lycka till!