Innan vi skulle på semester stod jag hemma en dag och skulle laga lunch av det som fanns hemma för att inte lämna råvaror i kylen och skafferiet när vi skulle åka iväg. Det fanns bönor, kikärter, krossade tomater, lite gröna linser, en paprika och ett blomkålshuvud. Jag knåpade en stund och kom fram till att det fick bli en chili sin carne med blomkål till. Resultatet blev mycket gott och här har ni receptet!

Chili sin carne med blomkålsris

Chili sin carne med blomkålsris (4 port)

Ingredienser
2 små röda lökar
1 paprika
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk mald spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk paprikapulver
1 kanelstång
800 g krossade tomater
4 dl vatten
1 dl gröna linser
Ca 500 g blandade bönor (avrunnen vikt)

1 blomkålshuvud
1 msk olivolja
1-2 msk pressad citron
En rejäl näve persilja
Créme fraiche/veganskt alternativ

Gör såhär
Skala morötterna och skär i slantar. Skala löken och skär i smala båtar. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och morötter 2 minuter. Tillsätt sedan sambal oelek. Spiskummin, koriander, paprikapulver och kanelstång och fräs 2 minuter till på medelvärme. Tillsätt sedan krossade tomater, vatten och gröna linser. Låt sedan koka upp och puttra under lock 30 minuter. Tillsätt sedan paprika och de avsköljda bönorna och koka några minuter till. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Ansa blomkålen och skär bort roten. Dela ner i buketter och mixa till ris/couscous-konsistens och lägg i en skål. Tillsätt pressad citron, olivolja, salt och svartpeppar och blanda med en gaffel så det blir luftigt. Finhacka persiljan och blanda ner.

Chili sin carne med blomkålsris

0

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.