I samarbete med Gårdssällskapet
Att vakna upp till ännu en dag med strålande sol och en glad liten kille i spjälsängen är väldigt härligt. Idag blir det babysim innan David ska åka iväg mot Vasaloppet då han åker öppet spår imorgon. Så det blir mycket mamma-och-Noel-häng i helgen och det ska bli mysigt. Vi ska även på födelsedagskalas hemma hos pappa så blir en hel del familjemys också!
Men innan det blir frukost här hemma tänkte jag ge er ett nytt härligt recept. Den här chiligrytan har jag gjort på innanlår men det går att variera vilken nötköttbit man använder. Att använda innanlår blev i alla fall toppengott och med tillbehören blev det en magisk middag!
Chiligryta med bönsalsa, picklad rödlök och guacamole (6 port)
Ingredienser
1 kg innanlår
1 pkt bacon (á 140 g)
1 röd chili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 msk chilipulver
1,5 msk spiskummin
1 msk oregano
1,5 msk malen ingefära
33 cl öl
250 g krossade tomater
Snabbpicklad rödlök:
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
3 rödlökar
Bönsalsa:
250 g stora vita bönor (avrunnen vikt)
1 mango
3 salladslökar
0,5 röd chili
1 kruka koriander
2 tomater
1 lime
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
Guacamole
Nachos
Gör såhär
Skär köttet i tärningar. Strimla baconet. Finhacka chilin (ta bort kärnorna). Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan över i en stor gryta, gärna gjutjärn. Stek även baconet och lägg sedan i grytan.
Stek sedan lök och chili ett par minuter och tillsätt sedan vitlök och tomatpuré. Låt fräsa en minut till och tillsätt sedan chilipulver, spiskummin, oregano och ingefära och fräs en minut till. Tillsätt lökblandningen i grytan och tillsätt öl och krossade tomater. Krydda med salt och låt koka upp. Låt sedan puttra under lock ca 3 timmar. Rör om då och då.
Snabbpicklad rödlök: Blanda ättika, vatten och socker och rör tills sockret lösts upp. Skiva rödlök tunt och lägg i lagen. Låt stå i kylen en timme.
Bönsalsa: Skölj bönorna i kallt vatten och grovhacka de. Skär mango i fina tärningar. Finhacka chili. Tärna tomaten utan kärnhusen. Strimla salladslöken. Blanda bönorna med mango, salladslök, chili och tomat. Blanda i skal och saft från limen, olja och vinäger. Låt stå i kylen ca 1 timme och blanda sedan i finhackad koriander, salt och svartpeppar.
Lämna ett svar