Det finns några saker här i livet som jag tycker om extra mycket när det kommer till mat och sötsaker. Och två av dessa är chokladbollar samt jordnötssmör. Jag är löjligt förtjust i jordnötssmör och älskar att ha det till yoghurt, acaibowl, bananpannkakor, på riskaka med banan, i efterrätter och mycket mer. Och sen är chokladbollar en given favorit när det kommer till fika. Dessutom kan jag ofta äta den eftersom den generellt sett är glutenfri (jag är inte känslig för vanliga havregryn). Så slog det mig att varför inte att kombinera dessa två i form av en härlig gömma med jordnötssmör mitt i chokladbollen. För om man har i det i smeten kan smaken försvinna lite. Sagt och gjort här är chokladbollar med jordnötssmör i mitten och de blev GRYMT goda! Och tips – det är väldigt enkelt att göra jordnötssmör själv om du bara har jordnötter hemma. Mums!
Vill du ha mer inspiration på chokladbollar – läs det här!
Chokladbollar med jordnötssmör
Ingredienser
Ca 1 dl jordnötssmör
200 g rumsvarmt mjölkfritt smör
2 dl socker
7 dl havregryn (ev. glutenfria)
1,25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
En rejäl nypa salt
0,75 dl espresso eller starkt kaffe
Kokos
Gör såhär
Ta fram en tallrik eller skärbräda och lägg på ett bakplåtspapper. Klicka ut jordnötssmör i duttar och ställ sedan in i frysen. Låt stå ett par timmar.
Vispa ihop smör och socker. Blanda sedan ner havregryn, kakao, vaniljsocker, en nypa salt och kaffe. Blanda ihop med elvisp och ställ eventuellt i kylen om den behöver bli lite hårdare. Rulla sedan smeten till bollar och lägg in jordnötsssmörsduttar i mitten. Rulla i kokos. Låt stå i kylen 30 minuter.
Lämna ett svar