Hipp hipp hurra hurra HURRA! Idag fyller bloggen 10 år. Tänk at det gått 10 år sedan jag skrev mitt första inlägg om snabb citronlaxsås med tagliatelle. Det receptet är så gott! Och som ni kan se i inlägget har mina fotokunskaper blivit lite bättre på dessa år. Så roligt att se tillbaka och jag är så stolt vad bloggen har blivit. Idag har jag skapat över 2000 recept och inspirerar folk dagligen med enkla middagstips och allergivänliga recept. Förra året var det 142 000 unika personer som besökte bloggen. Så häftigt! Så visst är denna 10-åring värd att fira? Ja! Och eftersom jag ÄLSKAR chokladbollar så blir det en smarrig chokladbollstårta som är både vegansk och glutenfri. En perfekt tårta till kalaset som passar de flesta.
Vill du ha fler tips på chokladbollsrecept? Scrolla längst ner i inlägget så har du mer inspiration!
Chokladbollstårta – vegansk och glutenfri (10-12 bitar)
Ingredienser
300 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
10 dl havregryn (ev. glutenfria)
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
En rejäl nypa salt
1 dl starkt kaffe
Chokladganache:
100 g vegansk choklad
0,5 dl vegansk grädde
Vispad vegansk grädde
Bär
Pärlsocker
Gör såhär
Lägg margarin, socker, havregryn, kakao, vaniljsocker, salt och kaffe i en bunke och vispa ihop med elvisp. Vispa tills det blivit en jämn massa. Ta fram en mindre springform med avtagbara kanter (ca 20 cm). Om du inte har det går det bra att använda en run form/skål med raka kanter. Täck med plastfolie inuti och tryck ut smeten så den blir jämn. Ställ i frysen 30-60 minuter.
Under tiden kan du vispa grädde och göra chokladganache.
Finhacka chokladen. Häll 0,5 dl grädde i en liten kastrull och låt koka upp. Ta av från värmen och vispa ner den hackade chokladen så det blir en jämn smet. Låt svalna.
Ta fram chokladbollstårtan och ta ur formen. Lägg pärlsocker på ett fat och rulla kanterna i pärlsockret. Lägg tårtan på ett fat och häll på chokladganachen och bred ut över tårtan. Dekorera med vispad grädde, bär och pärlsocker.
Fler recept på chokladbollar:
Lämna ett svar