Jag älskar fredagar! En jobbdag kvar innan en helg som ska tillbringas i vänner och familjens sällskap och jag ska även plugga lite till Swedsec-licensieringen i höst. Spännande!
Idag tänkte jag dela med mig av ett recept helt i min smak, en len citron- och kardemummamousse som varvas med syrliga bär i en härlig dessert. Detta är även mitt bidrag till månadens sötsak med temat semester. För mig innebär semester mycket god mat och helst något sött varje dag, då passar detta bra som är enkelt och snabbt att förbereda. Dessutom brukar semestertider innebär bärtider! Smaksättningen på moussen och vilka bär man väljer kan varieras och därmed skapa en ny smakkombo. Såna recept gillar jag!
Citron- och kardemummamousse med syrliga bär (4 port)
Ingredienser
1 gelatinblad
1 äggvita
0,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk citronsaft
Cest från 1 citron
1 dl turkisk yoghurt
3 krm stött kardemumma
300 g bär blandade bär
Gör såhär
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggvitan. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Ta en ny bunke och vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Häll av vattnet från gelatinbladet och lägg det i en kastrull tillsammans med citronsaften och cest från citronen. Värm försiktigt tills gelatinet smält. Häll blandningen i en skål och tillsätt yoghurten. Vänd ner grädde och äggvita i citron-yoghurten. Krydda med kardemumma.
Varva moussen med bären i glas och låt stå kallt minst 2 timmar.
Åhh så gott!! =)
Verkar supergott!