Så fort det finns laxsida på extrapris så slår jag till. Det är lyxigt att ha hemma i frysen och ta fram när man får gäster. Det är snabb och enkel mat som räcker till många. En ny favorit att göra med laxsida är att strö över massor av tacokrydda och köra in i ugnen så har man magisk tacolax. Så gott! Men denna gång blev det en fräsch citronlax som vi serverade med en bovetesallad och en örtyoghurt.
Helt bovete använder vi en hel del här hemma, både som det är i matiga sallader. Ett väldigt bra glutenfritt alternativ till bulgur, matvete och liknande. Men man får passa sig så man inte överkokar den för då kan den bli lite grötig. Här blandade vi den med vinägrett precis när den kokat klart och så massa grönsaker och fetaost. Ett perfekt tillbehör till citronlaxen.
Citronlax med bovetesallad och örtyoghurt (6-8 port)
Ingredienser
Hel laxsida (1,2-1,5 kg)
Citronpeppar
1 citron
Örtsalt
Bovetesallad:
4 dl hel bovete
Vinägrett
1 zucchini
12 soltorkade tomater
300 g tomat
100 g svarta oliver (avrunnen vikt)
1 rödlök
150 g fetaost
Örtyoghurt:
5 dl turkisk yoghurt
Skal från 1 citron (samma som laxen)
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök
Gör såhär
Blanda ihop yoghurten med skalet från citronen, pressad vitlök samt hackad gräslök. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Koka bovete enligt anvisning. Häll av överblivet vatten och rör ner vinägrett efter smak (minst 0,5 dl). Låt svalna utan lock medan du lagar resten av maten.
Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg laxsidan på en plåt med skinnet nedåt. Krydda med örtsalt och citronpeppar. Skär citronen (som du använt skalet på) i skivor och lägg på laxen. Sätt in i ugnen 15-20 minuter. Under tiden kan du göra iordning salladen.
Skär zucchinin i valfria bitar/skivor/halvmånar. Strimla soltorkade tomater. Tärna tomater. Strimla rödlöken och tärna fetaosten.
Blanda ihop den ljumna boveten med zucchini, soltorkade tomater, tomater, oliver och rödlök. Blanda ihop och avsluta med att vända ner fetaosten.
Servera laxen med bovetesalladen och örtyoghurten.
Fler recept på laxida:
Grillad laxsida med salsa verde och ostig potatissallad
Lämna ett svar