Betalt samarbete med Addnature
Visst är det något speciellt att äta mat utomhus? Kylan biter lite lagom i kinderna, elden sprakar och man värmer händerna på kåsan som är full med soppa. Ljuvligt! Tillsammans med Addnature vill jag prata lite om hur härligt det är att göra utflykter – även på vintern. För visst är de flesta av oss bättre på att äta picknick och göra skogsutflykter på årets varmare månader? Men jag tycker att man inte får glömma bort att njuta av vinterdagarna i naturen. Naturen är så häftig de olika årstiderna. Och häng med för jag kommer även dela recept på en värmande cowboysoppa.
Utflyktstips på vintern
Barnen älskar när vi går till skogen. Det är så roligt att se de upptäcka saker, fascineras över hur vattnet i kärret blivit till is och hur det har skapats nya ställen att gå på. Skogen blir en helt ny plats att upptäcka på vintern. Och när de behöver en paus får de sitta ner och vila, snacksa på något gott och få något att dricka. Och på tal om detta så har jag några tips när du ska ta dig iväg på utflykt:
- Kom ihåg att ta med lättillgängliga snacks för hungriga barn i väntan på eld/mat eller annat
- Ha gärna varmt att dricka även till barnen, exempelvis varm saft, varm choklad eller te
- Ha gärna med något extra gott som du kan muta med om det uppstår en situation som kräver det (läs barn som vägrar gå själv eller liknande)
- Kom ihåg att ta med mat och snacks som går att äta kladdfritt i största möjliga mån. Och gärna med vantar. Jag hade t ex med ölkorv till barnen vilket de älskar, tar lite tid att äta, mättar bra samt kladdar inte
Värmande cowboysoppa
En favorit när vi ska ha med oss picknickmat på höst och vinter är soppa. Laga hemma och ta med i termos och bara att hälla upp på plats. Ibland gör jag en slät soppa och har med några burkar med toppings (t ex bönor, majs, créme fraiche, krutonger) så får alla plocka av det man vill. Men denna gång gjorde jag en matig soppa och slapp alla dessa små burkar. Minns ni cowboysoppa från skolan? Det är en köttfärssoppa med potatis och paprika. Enkelt, gott och väldigt barnvänligt! Jag tog med soppan i en rejäl mattermos som jag varmt kan rekommendera då den rymmer mat för hela familjen och håller värmen riktigt bra. Min är från Primus och rymmer 1,5 liter (tyvärr verkar den vara slutsåld nu) men det finns massor av bra tillbehör hos Addnature.
Cowboysoppa – mjölkfri (4 port)
Ingredienser
400 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 msk oregano
0,5-1 msk paprikapulver
4-5 potatisar
5 dl vatten
1 dl havregrädde
1 köttbuljongtärning
1 röd paprika
Gör såhär
Skala och finhacka lök. Hetta upp olja i en gryta och fräs löken så den blir mjuk. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, oregano och paprikapulver och låt steka med en minut. Tillsätt sedan färsen oh låt den få fin färg. Under tiden kan du tärna potatisen och tillsätta den i grytan. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärning och låt koka upp. Låt puttra under lock ca 15 minuter så potatisen är genomkokt.
Kärna ur och dela ner paprika och lägg i den i slutet. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
Fler utflyktsinlägg:
En lättlagad tacosoppa med kycklingfärs, majs och bönor. En perfekt vardagsmiddag eller utflyktsmat. Servera gärna med ärtcuacamole.