Maillista

Igår var det som sagt kalas här hemma och vi serverade en somrig buffé med en riktigt kladdig och mumsig brownietårta till efterrätt. Vi var 17 personer och det blev lite över, perfekt för lunch idag. Här kommer kvällens meny med bilder.

 

Vinbärs- och nektarinbål

Vinbärs- och nektarinbål (16 glas)

Ingredienser

2 dl röda vinbär
4 nektariner
8 lime
70 cl gin
2 liter sprite

Gör såhär

Lägg vinbären i en islåda och häll på vatten och ställ in i frysen. Kärna ur och skär nektariner i tunna klyftor och lägg dem i en kanna. Halvera och pressa ur saften ur sex limefrukter över nektarinerna. Fyll på med gin och sprite och lägg i vinbärsisen. Skär de sista två limen i klyftor och lägg i bålen.

 

Dillscones med lax

Dillscones med lax (40 st)

Ingredienser

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
1 kruka dill (ca 2 dl)
3 dl mjölk
300 g naturell philadelphiaost
300 g lax, kallrökt, i tunna skivor
Dill till garnering

Gör såhär
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Arbeta in smör och finhackad dill. Tillsätt mjölken och knåda ihop en deg. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Stansa ut små rundlar med en äggkopp och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler. Dela sconesen och bred ost på både undersidan och lockets insida. Lägg en liten skiva lax på undersidan och lite dill och lägg på locket.

Rågbrödssnittar med parmesancréme

Rågbrödssnittar med parmesancréme (40 st)

 
Ingredienser
3 dl grovriven parmesanost
300 gram philadelphiaost
10 skivor rågbröd
1 burk soltorkade tomater

Gör såhär

Blanda parmesanost och philadelphiaost. Krydda med svartpeppar. Skär varje brödskiva i 4 bitar och spritsa eller bred på parmesancrèmen. Strimla de avrunna tomaterna och toppa med en bit på varje snitt.
  

Yoghurtsås med lime och honung

Yoghurtsås med lime och honung

Ingredienser

2 liter turkisk yoghurt
6 lime
5 msk flytande honung
1 msk salt
1 msk svartpeppar
2 krm cayennepeppar

Gör såhär

Blanda yoghurten med limeskal och saft. Tillsätt honung, salt, svartpeppar och cayennepeppar.
 

Fransk potatissallad

Fransk potatissallad (20 port)

Ingredienser

3 kg potatis
4 rödlök
4 morötter
1 knippe rädisor
200 g sockerärtor

Dressing:

2 dl vitvinsvinäger
2,5 dl olivolja
2 msk dijonsenap
1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 dl hackade örter

Gör såhär
Strimla rödlök och lägg ca 10 min i kallt vatten för att dra ur den stickiga smaken. Skala morötter och skär i slantar. Tvätta rädisorna och skär i fyra klyftor. Skölj sockerärtorna och skär i mindre bitar.
Blanda vitvinsvinäger, olivolja, senap, salt, svartpeppar och örter och smaka av.
Tvätta potatisen och koka. När potatisen kokat klart, häll av vattnet och dela potatisarna i mindre bitar beorende på storlek. Häll över dressingen och låt stå ca 30 minuter så potatisen suger åt dig av dressingen. Blanda sedan potatisen med dressing och grönsakerna.

 

Örtmarinerade kycklingsspett

Örtmarinerade kycklingsspett (20 port)

Ingredienser

2 kg kycklingfiléer
Grillspett av trä
 
Marinad:
1 dl persilja
1 kruka basilika
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Cest och saft från 2 citroner
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 krm cayennepeppar

Gör såhär

Den här rätten går att förbereda en dag i förväg. Låt kyckling ligga i marinaden ett dygn före servering.
Dag 1: Häll i olivolja, hackad persilja och basilika, pressad vitlök, cest och saft från citronerna, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Blanda. Skär klycklingfiléerna i mindre bitar (ca 2×2 cm) och lägg i bunken med marinad. Blanda runt klycklingen ordentligt och ha sedan på lock/plastfole över bunken och ställ in i kylen.
Dag 2: Blötlägg träspetten ca en timme innan. Sätt ugnen på 150 grader. Trä upp kycklingen på träspett och stek spetten hastigt i en stekpanna, de ska få en gyllenbrun färg. Salta och peppra. Lägg spetten i en långpanna och ställ in i ugnen, ca 10 minuter.
 
Korvspett (20 port)

Ingredienser

2 kg korv
Grillspett av trä
 
Gör såhär
Blötlägg spetten ca en timme innan. Sätt på ugnen på 150 grader. Skär korven i skivor och blanda olika sorter på varje spett. Stek ett par minuter för att få färg och ha sedan i ugnen ca 10 minuter.

 Brownietårta med hallonmousse

 

 Brownietårta med hallonmousse (8-10 port, vi gjorde 2 st)

 
Ingredienser
Browniebotten:
120 g mörk choklad
100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl

Hallonmousse:

1 pkt frysta hallon (250 g)
1 dl gelésocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering:

2 dl grädde
1 ask färska hallon

Gör såhär

Browniebotten: Sätt på ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar och smält med smör över vattenbad. Ta av från värmen när chokladen smält och tillsätt sockret och blanda runt. Tillsätt ett ägg i taget oh rör om och blanda avslitningsvis ner vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse: Mixa de tinade hallonen med stavmixer och passera genom finmaskig sil. Koka upp hallonpurén med gélesocker och ta av från värmen innan du rör ner vaniljsockret. Vispa grädden fluffig och vänd ner hallongélen som har börjat stelna lite. Bred hallonmoussen över browniebotten (ha kvar kanten på formen) och låt sedan stå kallt i minst 3 timmar. Garnera sedan med vispad grädde och färska hallon.

 Brownietårta med hallonmousse Brownietårta med hallonmousse

 

0

Inga svar än

  1. Kicki

    Allt var helt fantastiskt gott 🙂 Många gånger får man en lite smaklös potatissallad men denna var perfekt med mycket smak. Kycklingspetten var saftiga och jättegoda med en fräsch lite syrlig god sås till. Browniekakan var alldeles ljuvlig, lagom kladdig och helt underbar! Tack för en kanonkväll 🙂

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a