I helgen var det dop för min älskade systerdotter Moa. Efter kyrkan gick vi över till församlinglokalen där vi hade dukat upp ett hejdundrades sött fikabord. Mamma stod för det mesta av piffet och även bullarna. Jag bidrog med fotformade kardemummakakor som enligt uppgift blev väldigt goda (hade glutenfria kakor till mig). Bordet blev sååå fint och piffigt med små enkla medel. Fina glasburkar, pastellfärgat godis, rosa band knutet till rosetter, spetsduk och upphöjningar under duken för att få olika höjder på faten. Här ser ni bordet och allt gått fika. Lite längre ner har ni kakreceptet och ett par bilder på den caterade middagsbuffén som vi åt på överraskningsmiddagen på kvällen. En väldigt lyckad helg! 
 

Fotformade kardemummakakor

Ingredienser
125 g smör
1,65 dl rörsocker
1 stor äggula, uppvispad
3,75 dl vetemjöl
1,5 msk kardemumma
Skal från 1 citron
1 äggvita
1 msk vatten
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. 
Finriv det yttersta skalet på citronen. Vispa smör och socker tills det blir poröst. Tillsätt äggula och vispa ordentligt. Blanda sedan ner mjöl, kardemumma och citronskal.
Knåda lätt och forma degen till en boll. Slå in den i plastfolie och låt den stå i kylskåpet ca 30 minuter. 
Dela degen i två delar och arbeta med en del åt gången. Låt resten ligga kvar i kylskåpet under tiden.Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 0,5 centimeter tjock platta. Ta ut fotformade kakor med en form. Pensla bort överflödigt mjöl från kakorna.
Vispa ihop äggvitan med vattnet. Lägg kakorna en bit ifrån varandra på plåten och pensla med den uppvispade äggvitan. Strö över lite socker och kardemumma.
Grädda kakorna 15 minuter i ugnen tills de blivit ljusbruna. Ta dem från plåten och låt dem kallna på galler. Gör likadant med resten av kakorna.
0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.