Maillista

Idag är det dags för ännu ett inlägg där jag tänkte att ni ska få lära känna mig lite mer och det blir inget recept idag. Om ni saknar något speciellt eller bara vill säga vad ni tycker om de mer personliga inläggen får ni gärna lämna en kommentar 🙂 Jag vill ju nämligen få in lite mer än bara recept i bloggen och de senaste 9 månaderna har ju varit annorlunda i mitt liv eftersom jag varit gravid. Och för drygt 5 veckor sedan kom han till världen, vår lille Noel. Här på bloggen har jag inte berättat alltför mycket om graviditeten och förlossningen så idag blir det en lista om just detta. Och längst ner i inlägget kommer ett kollage med gravidbilder vecka-till-vecka.

P8290465

När var du beräknad och när kom bäbisen?
BF var satt till 5 augusti. Efter en rutinkontroll hos barnmorskan observerades att bäbisen var stor och vi fick gå på tillväxtultraljud. När detta visade +29% i vikt på bäbisen fick vi besöka specialistmödravården och fick beskedet att om bäbisen fortsätter växa i den här takten kommer han väga ca 4,6 kg på BF. Detta gjorde att vi antagligen inte skulle få gå över tiden utan kanske bli igångsatta och ett nytt tillväxtultraljud bokades den 25 juli. Tidig morgon 24 juli vaknade jag upp med värkar och senare samma dag var han ute.

När fick du reda på att du var gravid?
28 november 2015 (dagen innan första advent).

När och hur berättade du för din partner att du var gravid?
Jag stirrade några gånger på stickan där det stod ”Gravid”. Efter att jag försäkrat mig om att jag inte läst fel började handen skaka och jag gick in till sovrummet och berättade för David. Vi blev så lyckliga!

Hur gamla var du och din partner och hur länge hade ni varit tillsammans?
När vi fick reda på det hade vi varit tillsammans i drygt 10 år och vi var 26 och 28 år.

När kände du bäbisens första sparkar?
Jag kände första sparken i vecka 20, närmare bestämt 16 mars kl 21.14.

Har du fått bristningar?
Ja, jag fick en del bristningar men det gör mig inte så mycket. Jag är så glad för att jag fick en bra graviditet utan några större problem och magen har dragit ihop sig bra. Bristningarna är ett fint bevis på vad min kropp gått igenom.

Hur många ultraljud gjorde ni?
Vi gjorde totalt 5 ultraljud. Ett i vecka 8 eftersom jag var nojjig och ville försäkra mig om att det fanns något där inne. Sen gjorde vi KUB-test i vecka 13 och rutinultraljud vecka 19. Därefter hann vi med två tillväxtultraljud.

Ultraljud

Visste ni vad det var för kön?
Ja, vi tog reda på det på rutinultraljudet och på kommande ultraljud var det tydligt, det var en pojke!V 39 DSC_0163

Hade du några cravings?
Nej, det hade jag inte. Jag kunde vara mer eller mindre sugen på saker och hade svårt att äta fisk men annars slank det mesta ner.

Hur mådde du under graviditeten?
Jag mådde generellt sett bra under hela graviditeten. I början mådde jag illa (fram till vecka 13) men jag spydde aldrig (tacksam för det!) och detta övergick sedan i halsbränna. Resterande del av graviditeten fortsatte jag må bra och jag trivdes verkligen som gravid. Jag kunde träna hela tiden och jag tog hjälp av en gravidträningsbok för att få inspiration på bra övningar. Jag kände mig stark och väl förberedd inför förlossningen och tiden därefter och jag tränade sista gången dagen innan förlossningen. På måndag är det dags för efterkontroll och då får jag förhoppningsvis klartecken att få börja träna igen.

Blev förlossningen som du tänkt dig?
Förlossningen blev bättre än jag vågade hoppas. Jag hade förberett mig genom att läsa en del böcker, förlossningsberättelser, gått på föräldrakurs, gjort andning- och avslappningsövningar hemma samt lite annat smått och gott. I vecka 38 hade jag fått låna en bok från min kusin som jag verkligen ville läsa då jag hört så mycket bra om den (Föda utan rädsla). Denna bok hade jag planerat att läsa söndagen den 24 juli (dagen då han föddes). Så när värkarna drog igång kl 3 på natten började jag läsa boken. Jag hann nästan läsa klart den under de första timmarna av värkarbetet innan David vaknade och jag hade stor nytta av tipsen jag fick i den.
Jag slappande av och andades igenom värkarna och detta fungerade jättebra och det gjorde inte ont de första 6 timmarna. Då började det bli svårare att slappna av genom värkarna och jag började spänna mig en del. Men jag fortsatte slappna av efter bästa förmåga och jag såg på värkarna som ett berg jag skulle upp på och sen slappnade jag av på väg ner och visste att det nu kom en paus innan nästa värk. När vi kom in till förlossningen var jag 10 cm öppen och efter 2 timmar på Södersjukhuset var han ute (10 timmar från första värk).

received_10154332340321948

Hur har du mått efter förlossningen?
Jag har mått oförskämt bra hela tiden. Jag kände mig aldrig sådär söndertrasad och ont överallt efteråt. Jag fortsatte känna mig stark och jag kände att kroppen återhämtade sig bra och jag har inte haft några större eftervärkar eller andra krämpor. Jag har fortsatt med knipövningar, magövningar och promenader. Tack för det!

pic20160830192034

Vecka 17-22

pic20160830192502

Vecka 23-28

pic20160830192807

Vecka 29-34

pic20160830193108

Vecka 35-39 och 2 v efter förlossning

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a