Hemma i vårt kök finns alltid en stor glasburk med granola. Det är så enkelt, gott och känns lyxigt! När man gör egen granola så kan man själv anpassa efter vad man har hemma och vad man föredrar att ha i sin granola. Jag älskar den där rostade smaken med mycket tuggmotstånd och smak. Lite söt men jag vill inte ha socker i eftersom jag varken vill servera mig själv eller barnen vitt socker som start på dagen.
Att göra egen granola
Det har blivit en bunt olika recept på egen granola genom åren. Och att göra egen granola är inte svårt och du behöver inte slaviskt följa ett recept. Jag brukar följa ungefär hur många deciliter gryn, frön och nötter det ska vara mot mängd vätska och sötning och sen freestylar jag. Jag har aldrig gillat russin och dessutom numera äter glutenfritt, så då blir utbudet av granola på mataffären väldigt begränsad. Då är det perfekt att göra egen!
Eftersom barnen älskar granola så brukar vi göra det tillsammans ofta. Då får de vara med och bestämma vissa ingredienser och det är en bra grej att ha med barnen på då receptet inte är så noga och det gör inte så mycket om måtten inte blir exakta 😉
Guide hemmagjord granola
Så idag tänkte jag försöka sammanfatta mina erfarenheter från att göra egen granola och ge er lite tips på olika varianter och vad man kan tänka på:
– Våga variera olika gryn, frön och nötter. Jag brukar ofta köpa gryn som jag aldrig testat förut för att prova något nytt. Senast kom jag över quinoaflingor och boveteflingor för ett bra ris så då tänkte jag att det är ett sätt att alternera de vanliga havregrynen. Dessutom är båda dessa glutenfria!
– Testa olika sätt att söta din granola. Jag brukar ha honung, dadlar eller banan. Favoriten är dadlar som ger en kolaaktig smak och granolan blir magisk. Även äppelmos kan man använda.
– Blanda gärna ner lite salt alternativt använd salta nötter. Det ger en djupare smak och det där lilla extra.
– Använd kryddor! Jag älskar att ha kanel och kardemumma i min granola. Även ingefära är gott eftersom det ger lite sting, eller saffran för att göra det lite juligt. Eller choklad!
– Att använda någon typ av fett binder ihop granolan på ett bra sätt och jag brukar använda kokosolja, rapsolja eller nötsmör.
Vad är granola?
I många år var jag inte säker på vad skillnaden var mellan müsli och granola. Men min uppfattning är numera att müsli är en blandning av gryn, frön och nötter som inte är rostad och är mer naturell. Granolan är rostad och ofta lite mer klumpig tack vare vatten, sötning och olja. Så med det sagt så har jag en del recept som heter müsli men egentligen är granola men så får det vara 🙂 Ni hittar recepten nedan.
Grundrecept granola
Nu har jag knåpat ihop ett grundrecept på hur du gör din egna hemmagjorda granola på ett enkelt sätt. Så då kan du utgå från denna och variera efter tycka och smak.
1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna såsom gryn, frön, flingor och nötter (gärna grovhackade). Jag brukar utgå från 12-15 dl av dessa torra ingredienser. Tillsätt kryddor om du vill.
Fördelning av torra ingredienser kan t ex vara 6 dl havregryn, 2 dl pumpakärnor, 2 dl solroskärnor, 1 dl sesamfrön, 1 dl cashewnötter, 1 dl mandlar.
3. Blanda de blöta ingredienserna och det brukar bli ungefär 3-4 dl totalt. Om du t ex vill ha honung och valfri olja kan du koka upp vattnet och röra ner honung och olja. Om du vill använda dadlar så kan du mixa dessa med vatten och kokosolja/rapsolja.
Fördelningen av blöta ingredienser kan t ex vara 2 dl vatten, 0,5-1 dl honung och 0,5-1 dl rapsolja eller kokosolja.
4. Rör ihop vatten+fett+sötning med de torra ingredienserna och se till att allt blandas.
5. Sprid ut på en eller två plåtar med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 45 minuter och rör om då och då.
6. Ta ut den ur ugnen och rör eventuellt ner russin, torkade tranbär eller annan torkad frukt.
14 recept på egen granola
Så nu har jag berättat lite om hur jag tänker när jag gör egen granola och här kommer ett gång recept som ni hittar här på bloggen. I de äldre recepten har jag ofta rostat den kortare tid på högra gradantal men numera gillar jag att hålla mig på max 150 grader och rosta längre.
Granola med jordnötssmör och tranbär (min favorit!)
Glutenfri chokladgranola
Granola med linser, dadlar och kryddor
Kardemummamüsli med kokos och jordgubbar
Saffransgranola med dadlar och mandlar
Pepparkakskryddad granola
Banangranola med kanel
En knaprig och kryddig granola med jordnötssmör som är sötad med dadlar och är full med näringsrika nötter och frön. Mums!