fbpx
Innan jag hade smakat sushi tyckte jag det verkade lite läskigt och inte speciellt gott. Men för några år sedan var jag ändå tvungen att prova och jag blev positivt överraskad. Nu älskar jag sushi och det är extra gott om man vågar sig på att göra egen sushi. Det är lite pyssel men inte så svårt som man kan tro. Vi har en thaigrossist på gångavstånd så där kan man köpa allt man behöver, men mycket finns att köpa i välsorterade matbutiker.

Att göra egen sushi

Det är svårt att skriva ut mått eftersom det beror på vad man vill fylla sina sushi med. Man får utgå från antalet bitar som riset ska räcka till (står på paketet) och sen höfta med det andra. Den här gången fick jag hjälp av min vän Lotta att göra sushi och vi använda lax, bläckfisk, scampi, crabstick, gurka och avocado. Man kan självklart göra vegetariska sushi också. Sen behöver man sushiris, risvinäger, strösocker, wasabipasta, inlagd ingefära, soya och sjögräsblad.
göra egen sushigöra egen sushi

Hur gör man sushi?

Att göra egen sushi är inte så svårt som man kan tro. Koka sushiris enligt anvisningar på paketet. Värm upp risvinäger och strösocker så att sockret löses upp och blanda ned i riset när det är färdigkokt (intruktioner och mått finns på paketet). 

Maki (rullar): Lägg sjögräsbladet med den blanka sidan nedåt på en ”rullmatta” (bambu). Ta ca 1,5 dl ris och tryck ut jämt på sjögräsbladet (lämna kanterna fria). Fastnar riset på fingrarna, så doppa fingrarna i lite vatten. Lägg sedan på t ex gurka, lax och avokado ca 5 cm från nedre delen av sjögräsbladet. Börja sedan rulla ihop bladet och dra efter med mattan så att rullen blir fast. Dra ett blött finger längs kanetn för att fästa ihop rullen. Skär sedan upp med en taggig kniv som du sköljer i vatten.
göra egen sushi guidegöra egen sushi guide

 

 

göra egen sushi guide

Nigiri (bitar): Forma valfri storlek av ris i handflatan och lägg på lax eller scampi. De räkorna vi använde är köpa på en thaigrossist.

Servera sushin med soya, wasabi och inlagd ingefära.

2 svar

  1. lotta

    Vi är sjukt bra;-) alla ni som inte vågar pröva, tänk om…det är sååå värt det i slutändan!!;-)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b