Jag har tidigare berättat om mina eksem och hur jag har levt med dessa hela livet och försökt få bukt med de i olika perioder. För dig som vill läsa lite mer om mig och mina eksem kan du läsa här samt förra inlägget här om eksemens återkomst. Nu tänkte jag ge er en uppdatering på läget – eksem, hormoner och gluten och hur det hänger ihop.

eksemen innan p-ring

Bild från förra året

Eksem och hormoner

Jag upplever att mina eksem har koppling till hormoner eftersom de försvinner under graviditet och amning och sen har de kommit tillbaka. Jag upplever även skillnader under månadens cykel. Tidigare har jag alltid använt preventimedel med hormoner och efter Mila föddes så fick jag inte gå tillbaka till p-ring medan jag ammade (så var rekommendationerna men de ändras då och då) så jag satte in kopparspiral. Men efter några månader upplevde jag att eksemen fortsatte vara sämre (när jag hade slutat amma) och dessutom upplevde jag problem med hormoner som påverkade mitt humör mycket. Så i höstas bokade jag en tid hos en fantastisk gynekolog och berättade om mina besvär och om min egna koppling mellan eksem och hormoner. Jag nämnde inget om hur jag även märker att min kost påverkar eksemen men intressant nog var hon den första inom svensk läkarvård som själv sa att jag borde testa äta glutenfritt. Hon rekommenderade även att dra ner på mjölkprodukter samt läsa på om antiinflammatorisk kost. Jag berättade då att jag börjat testa mig fram med antiinflammatorisk kost och att jag märker skillnad när jag äter glutenfritt så det var skönt att få en bekräftelse på det. Vi diskuterade och kom fram till att jag skulle ta ut spiralen och testa p-ring igen och så hjälpte om mig med det.

P-ring

Så i slutet på förra året började jag med p-ring och jag hade då mens i 2 månader (!) och sen stabiliserade det sig. Så nu är mensen som vanligt och min gynekolog tipsade mig om att hoppa över mens och direkt sätta in en ny ring för att slippa gå upp och ner i hormonnivåer. Så jag kör på det och det funkar bra! Eksemen har blivit mycket bättre och nu har jag inga eksem så länge jag håller mig till en glutenfri kost.

Utan eksem

Eksem och gluten

Min hämtar mycket inspiration från antiinflammatorisk kost men jag äter inte strikt enligt det. Jag vet inte hur mycket det påverkar eksemen men jag upplever att jag mår bättre och känner mig piggare och mer jämn energinivå när jag äter större andel grönt och boostar kroppen med bra näring. Äter mindre pasta och hellre fullkornsris och sötpotatis samt dricker mycket vatten och te och kryddar maten mycket. För dig som är nyfiken kan du läsa mer om hur jag tänker kring kost och antiinflammatorisk mat här.

När det kommer till gluten så är jag så van att äta glutenfritt så det är inte så jobbigt. Det finns bra alternativ och jag mår bra av att dra ner på pasta och bröd. Självklart är det svårare med bakverk och när man är bortbjuden eller på restaurang. Jag har testat att fuska och äta gluten några gånger då jag vill veta hur jag reagerar på det om jag t ex vill fuska på restaurang eller så någon gång. Jag kände av lite eksem ett par dagar senare så då vet jag att det kan vara värt att äta gluten någon gång ibland.

Så sammanfattningsvis så har mina eksem (och humörsvängningar) i princip försvunnit med hjälp av p-ring och glutenfri kost.

Eksem, hormoner och gluten

Eksem, hormoner och gluten

Tips sedan sist

När jag skrev om mina eksem sist så fick jag många kommentarer och tips. Jag vill tacka så mycket för dessa! Eftersom jag redan då hade en plan för vad jag ville testa (p-ring och glutenfritt) så har jag inte testat något av dessa än men vill i alla fall dela med mig av tipsen 🙂 Kanske kan någon annan ha nytta av de eller så vill jag själv testa framöver.

  • Aroniabär
  • Grön smoothie
  • Vinbärsfrökapslar
  • Glutenfritt
  • Mjölkfritt
  • Radiant

    Mentions

  • 💬 Obalans, frustration och eksem • SandraCallermo.se - En matig livsstilsblogg!

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b