Idag blir det ett personlig inlägg, inte så peppigt och glatt, men ärligt. För jag vill ju ha mer blandning av inlägg här på bloggen och nu har jag tänkt skriva om det här några veckor. Utöver alla recept vill jag ju skriva om livet som småbarnsmamma, om toppar och dalar, om träning och rörelseglädje och så lite business. Idag blir det relaterat till hälsa och något jag skrivit om tidigare – nämligen mina eksem.

Tillbaka till verkligheten

Konstant ont på händerna, det kliar och svider, blöder och spricker. Eksemens är tillbaka och det är hemskt. Jag hade hunnit vänja mig vid att ha hela händer. Händer som fungerar och som klarar av vardagen.

Att ha händer som är hela är en lyx. Under de här åren jag varit gravid och ammat har eksemen varit nästintill helt bra. Det kom tillbaka lite mellan barnen men direkt jag blev gravid igen så försvann det. Hormonerna verkar göra susen. Men de är ju inte hållbart att konstant vara gravid :p

Eksemens återkomst

Historia

Men om vi backar bandet lite. Redan som liten hade jag eksem. Då minns jag mest i knäveck och armveck och inget jättestort problem. Jag har torr hud och det är inget konstigt att behöva smörja in hela kroppen minst en gång om dagen. Under uppväxten kan jag ha fått eksem lite här och där vid olika tillfällen och har alltid haft kortison och mjukgörande hemma. Under de år jag jobbade på McDonald’s blev det värre. Att tvätta händerna hela tiden, diska, stå i köket och så var ingen hit. Jag gick regelbundet till hudläkaren och försökte skydda händerna med bomullsvantar och plasthandskar. När det var som värst tappade jag stora sjok med hud på händerna och jag blev sjukskriven och åt antibiotika i fyra (!!!) veckor.

När jag slutat på McDonald’s och började plugga blev det bättre. Men ändå har eksemen funnits där hela tiden och det har varit mindre bra i perioder. Till slut tröttnade jag på alla kortisonsalvor och annat som bara funkar några dagar och sen är det värre igen. Jag fick ingen hjälp av läkaren utöver nya salvor. Jag ville hitta något som funkade inifrån.

Mat istället för salvor

Jag träffade en homeopat och fick en rad kostråd som jag testade. Efter lite olika försök så kom jag fram till att det funkade rätt bra när jag uteslöt gluten. Sagt och gjort så slutade jag äta gluten och eksemen blev mycket bättre. Sen gick det ett tag och jag blev gravid och då märkte jag att fast jag åt gluten så höll eksemen sig borta. Detsamma gällde när jag ammade. Så de senaste tre åren har händerna varit mestadels bra då jag majoriteten av tiden har varit gravid eller ammat.

I somras kom vändningen

För någon månad sedan kom de tillbaka. I somras kom det smygande och huden på händerna blev irriterad, började spricka och klia. Så tröttsamt! Det första jag tänkte var ju såklart att återgå till glutenfri kost. Men sen tänkte jag ett varv till. De har varit mycket bättre med glutenfri kost men ändå inte helt hundra och dessutom tycker jag att det är så tråkigt att känna mig begränsad i maten. Hemma går det rätt bra eftersom vi lagar mat från grunden mest jämt och det finns bra glutenfria alternativ. Men vi umgås mycket med familj och vänner, äter ute ibland och är på andra sociala events. Då känns det så tråkigt och besvärligt.

Eksemens återkomst

Eksemens återkomst

Antiinflammatorisk kost

Det senaste året har jag börjat lära känna min kropp bättre och jag känner mer hur den påverkas av vad jag stoppar i mig. För mycket kött och socker gör mig t ex trött och ibland orolig i magen. Att äta mindre mål och ofta ger mig ett jämnare humör och energinivå och jag vill gärna äta mycket men då bör det vara en större mängd frukt och grönt.

Jag skulle vilja få hela min kropp att må bättre, vara i mer balans och inte lika känslig för snedsteg. Så nu har jag börjat läsa på om antiinflammatorisk kost och det är jag nyfiken på. Jag har plöjt fyra böcker hittills och jag har fler på g. Min plan är att testa denna typ av kosthållning och se om jag kan hitta en bra lösning för mig. Det känns långsiktigt och mer som en ändring i mitt sätt att se på mat. Det är ingen diet eller så. Utan mer ett sätt att ha hand om sin kropp och ge den näring för ett friskt och långt liv.

Eksemens återkomst

Man kan läsa väldigt mycket om detta men mina grundstenar är:
– mer grönsaker, nötter och frön
– mer färgglad mat
– mindre gluten
– byt ut pasta och vitt ris mot sötpotatis, quinoa och råris
– mindre socker
– mer vegetariskt

Jag vill prioritera mat som får mig att bli lagom mätt, känna mig fräsch och få en mer jämn energinivå. Utöver detta ska jag fortsätta med mycket rörelse och träning. Jag kommer att skriva mer om antiinflammatorisk kost och träning framöver.

Finns det någon av er som har haft eksem eller annat och fått bukt med det med hjälp av koständring? Någon som äter antiinflammatoriskt och har tips att ge? Vore så kul att veta!

1

11 svar

 1. Uno Falck

  Hej Sandra!
  Har läst din blogg , tänkte på din eksem som du har och det är inte så roligt alla gånger . Har ett tips till dig själv äter jag dessa bär som heter Aronia bär, dom växer som häck och innehåller Antioxidanter och ni kan ha den till att lägga i filen göra sylt samt safta, räcker med några stycken 5-8 bär i
  filen. Dom är inte söta tvärtom lite syrliga till smaken men mycket nyttiga för mycket
  Du hittar dom att läsa om på nätet . Kanske du redan läst om dessa bär men skänker dig detta mångsidiga bär att läsa om. Du får ha det så bra och lycka till med din blogg 👍🤗

  Svara
  • Sandra Callermo

   Tack för tipset! Jag har hört talas om det bäret men aldrig läst mer om det. Ska absolut läsa mer. Glad att du tog dig tid att skriva en kommentar 🙂

   Svara
 2. Catharina

  Hej Sandra!
  Tänkte tipsa dig om svartvinbärsfrökapslar som räddat mig från mina eksem. Hade atopiskt eksem som liten och haft eksem på händerna till och från som vuxen. Vinter efter första graviditeten fick jag värre eksem än någonsin och det värsta var att det satte sig kring ögonen vilket var nytt (utöver händerna). Var helt svullen och det kliade och kliade och kliade. Provade massa krämer och var hos hudläkare. Inget funkade. Blev till slut desperat och började googla och hittade detta om svartvinbärsfrökapslar. Beställde och provade och mina eksem försvann efter bara någon dag. Klarar mig inte utan dem på vinterhalvåret. Hett tips 🙂
  Mvh Catharina

  Svara
 3. Ida

  Hej Sandra!
  Din historia låter väldigt lik min. Jag fick nog här för några månader sen och var hos en terapeut, hon var helt övertygad om att jag har hudcelaki. Jag har nu uteslutit gluten och det är mycket bättre. Finns även medicin man kan få om man orkar bråka med vården. Det har jag inte gjort. Du kanske redan har koll på detta eftersom du skrev om gluten och så! Men annars googla om hudcelaki!

  Svara
 4. Manuela

  Hej Sandra,
  Har du läst Radiant av Hanna Sillitoe?
  Jag tycker att den är bäst av alla och dessutom är allt ev egen erfarenhet. Bra tips och recept i boken.
  Hälsningar
  Manuela

  Svara
 5. Staffan Öman

  Du är så grymt duktig som kämpar på fmmed att få allt att funka för din lilla familj med allt vad det innebär. Samtidigt är du väldigt mån om den stora familjen. Ett livspussel som inte gör det lättare med dina eksem.. Hoppas innerligt att du kommer fram till ett resultat som funkar för dig. Grymt bra kämpat! Fortsatt lycka till med ALLT och tack för en riktigt bra blog.

  Svara
  • Sandra Callermo

   Tack tack tack <3 Ja, det är mycket man vill och man får ständigt jobba med att hitta en balans. Nu tror jag på den nya kosten och ska ge det ett försök! Tack för pepp <3 Kram till dig!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.