fbpx
Min vän Lotta är tyvärr sjukskriven för tillfället, men detta får man säga ändå förde något gott med sig eftersom det hjälpte till att vi hade tid att ses och Lotta hade tid att förbereda en hejdundrandes trerättersmiddag. Det var verkligen supergott och helt i vår smak!

Ceviche med pilgrimsmusslor (4 port)

Ingredienser
12 pilgrimsmusslor
1 mango
2 avokado
3 stjälkar vårlök
1 lime
Chiliflakes
Gör såhär
Skala och tärna mangon och avokadon i små kuber. Rulla limen mot bänkskivan för att få den med saftig, dela den sedan på mitten och pressa ut saften i blandningen. Krydda med chiliflakes, salt och svartpeppar efter smak.
Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i ca 4 musslor i taget och vänd efter ca 2-3 minuter när de har fått en fin ljusbrun färg. Gör likadant med samtliga musslor. Lägg sedan undan fyra musslor och skär ner de andra musslorna i fyra delar och blanda ned i avokado- och mangoröran. Lägg upp i glas och toppa med den sparade musslan. 
Passar bra med ett vitt vin med hög fruktighet t ex Palazzo Mio Bianco (nr 6384).

Helstekt fläskytterfilé med rostade primörer (4 port)
Ingredienser
600 g fläskytterfilé
Rostade primörer:
1 stor sötpotatis
2 rödlökar
5 rödbetor
5 potatisar
En näve skogschampinjoner
Vitlök
Tzatziki
0,5 gurka
4 dl turkisk yoghurt
1 stor solovitlök
Grönsallad med fetaost:
Babyspenat
Wasabiruccola
200 g fetaost
0,5 gurka
2 plommontomater
1 rödlök
Gör såhär
Primörer: Sätt på ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och rödbetorna. Skär sötpotatisen i mynt och potatisar, rödbetor, rödlök och skogschampinjonerna i klyftor. Lägg på en plåt. Blanda olja, pressad vitlök, salt och peppar i ett glas och rör runt. Häll detta på primörerna och blanda. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter eller tills primörerna har fått fin färg.
Fläskytterfilén: Marinera köttet med valfri marinad (vi använde Jensen Böfhouse barbequemarinad) i ett par timmar innan tillagning. Sätt på ugnen på 175 grader (om du kör primörer och kött samtidigt så kan du ny dra ner temperaturen till 175). Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttet tills den fått fin färg runtom, krydda med salt och svartpeppar. Lägg därefter köttet i en ugnssäker form och sätt i en köttermometer. Sätt in i ugnen och låt köttet få en innertemperatur på 66 grader. Låt det sedan vila ca 10 minuter innan du skär upp det i skivor.  
Tzatziki: Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet. Blanda med yoghurten och pressad vitlök. Blanda och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en skvätt vitvinsvinäger.
Grönsallad med fetaost: Tärna fetaost, tomat och gurkan och blanda med de gröna bladen.
Vi hade även bea till detta, bara för att det alltid är gott om du frågar mig. 

Till denna rätt passar ett lite tyngre vin t.ex Domaine du Vieux Lazaret (nr 2211) som är ett rött vin med mycket smak.

Färska bär med fluffig vaniljkesella (4 port)
Ingredienser
100 g hallon
100 g blåbär
150 g björnbär
2 nektariner
1 kiwi
50 g mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
100 g kesella vanilj
100 g kesella naturell
Gör såhär
Vispa grädden tills den är fluffig. Blanda ned kesellan, båda sorterna. Skär ner nektarinerna och kiwin i mindre bitar. Dela upp bären och nektarinerna i 4 glas. Lägg på en klick av kesellablandningen och riv på mjölkchokladen.
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.