fbpx

Idag är det inte jag som skriver utan Emma Hällbacka. Hon har precis relaunchat sin sida där hon skriver massa intressant om kost och träning och jag tycker verkligen ni ska kika in där. Men först måste ni läsa hennes inlägg nedan med ett riktigt smarrigt recept!

emma-hallbacka

Mitt namn är Emma Hällbacka, och idag är det mig ni möter här i matkrypinet! Jag bloggar till vardags på emmahallbacka.se där jag skriver om min maratonlöpning, min övervikt och mina tankar kring mat, träning och hälsa överlag. I övrigt är jag en person som nog är som människor är mest: jag är inte överdrivet intresserad av att laga mat, men jag älskar att äta. Jag har dessutom lätt att bli ”hangry”, dvs arg när/för att jag är hungrig. Detta i kombination ställer ofta till en hel del problem för mig. Jag vill gärna att maten ska vara redo och klar när jag bli hungrig, men samtidigt är det bara hunger som kan få mig motiverad att laga mat. Jag har inte tid att vänta på ett långkok om jag är hungrig, men varför ska jag laga mat om jag inte är hungrig? Ja ni hör, min reptilhjärna saknar helt konsekvenstänkande.

Som tur är så finns det lösningar på mitt problem. En av de mindre bra, är att bara äta färdigmat. Det går superfort, tar inte många minuter från ord till bord. Nackdelen är såklart att färdigmat ofta är näringsfattig men kalorität, och full av mindre bra saker som härdat fett, stora mängder natrium och tillsatt socker. Då känns det nästan hälsosammare att inte äta alls.

Underskatta inte matlådan

En annan, mycket bättre, lösning är att laga egen färdigmat. Jag snackar matlådor. Det finns en aldrig sinande källa av fantastiska rätter som går utmärkt att frysa, och som nästan blir godare när du tinar dem igen. Speciellt nu under hösten, då svamp, bär och viltkött är i säsong. Och det behöver inte bli avancerat, och höstgrytan sköter oftast sig själv på spisen. Ett tankeknep som jag använder mig av är att jag inte behöver tajma matlagningen till min hunger; för jag ska ju ändå inte äta maten nu! Då blir det lättare att sätta igång med matlagningen en tid på dygnet då jag kanske inte vanligtvis äter, men gärna lagar mat. Sent på kvällen eller tidigt på morgonen brukar det bli för min del. Det finns inga regler!

Jag vill med det här inlägget helt enkelt slå ett slag för matlådorna, för med dem sparar man både mycket pengar och mycket tid. Inte minst skonar man sin hälsa genom att hoppa snabbmaten. Det går att göra matlådorna hur nyttiga och goda som helst, man slipper laga mat mer än ett par gånger i veckan, och har alltid något smarrigt i frysen som går att tina på 10 minuter när hungern faller på. Och som kronan på verket får ni här det nyttiga receptet på min favoritmatlåda: chili con carne!

chili-con-carne-emma-hallbacka

Chili con carne (4 port)

Ingredienser
500 nötfärs, gärna ekologisk
200 g torkade vita bönor (eller två tetrapack konserverade)
1 burk krossade tomater
2 gula lökar
2 paprikor, en röd och en grön
en burk majs
en röd chilifrukt
koriander, oregano, spiskummin efter smak (var inte rädd för att ösa på med kryddorna)
2 buljongtärningar, en kött och en grönsak
2 – 3 msk tomatpuré
3 dl fullkornsris
rapsolja eller smör till stekning

Gör så här:
Hacka chilifrukten och bryn tillsammans med färsen och alla kryddorna i matfettet.
Hacka lök och släng i och bryn med färsen i några minuter.
Slå över krossade tomater, tomatpuré samt hackad paprika. Låt koka upp och puttra på låg värme, helst inte mindre än en timma. Ju längre det får koka desto mustigare blir grytan. Fyll på med lite vatten om den skulle bli för tjock.
När grytan börjar se färdig ut (eller när du börjar tappa tålamodet) så slå i bönor (om du använder torkade så måste de blötläggas och förkokas minst 12 timmar innan), majs och buljongtärningar. Smaka av med salt och krydda eventuellt lite extra. Vill du har mer hetta så dutta i lite cayennepeppar.
Låt grytan fortsätta puttra medan du kokar riset, det brukar ta ca 20 minuter.
Servera eller packa in i matlådor. Går även bra att göra i dubbel eller trippel sats om du har en tillräckligt stor gryta.

Och glöm nu inte att kika in på min blogg, där det bjuds på fler vardagssmarta tips inom hälsa, mat och träning. Ha det fint!

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b