fbpx

Här kommer en liten sammanfattning med betyg från vår härliga semester. Mycket nöje 🙂

Budapest, Ungern
Vi ankom till flygplatsen på kvällen, tog oss till staden medelst mycket billig och lättförståeligoffentlig transport. Vi bodde uppskattningsvis 50 meter från tågstationen, på ett oklanderligt budgethotell (Baross City Hotel). Bra läge, helt OK invändigt och frukost över förväntan. Vi åt burgermiddagpå Budapests mest hajpade burgerställe ”GoodBar – GoodBurger”, vilket höll skaplig nivå (även om det knappast var New York-klass på grejerna). Givet priset var det dock väl godkänt. Vi avgick med tåg mot Belgrad morgonen därpå, från den väldigt närbelägna (och pompiga) stationsbyggnaden.
Betyg: Svårt att ge en rättvisande bild av Budapest på endast en kväll i staden, men atmosfären var varm och ölen billig. Det känns som en stad som lämpar sig bra för svensexehelger (många fulla kids ute och svirade), och säkert även för romantiska weekends (snygg arkitektur och en hel del SPA-erbjudanden). Det haltande betyget blir därför en stark sexa.

Belgrad, Serbien
Efter en hel dag på tåg ankom vi Belgrad kring 19 på kvällen. Även här hade vi ett väldigt stationsnära hotell – och detta var en mycket glad överraskning. Belgrad City Hotel höll högre Scandic-klass, och hade dessutom ett gäng exotiska fåglar i en stor bur några meter ovanför lobbyn. Första kvällen gjorde vi den pittoreska bohem-stadsdelen Skadarlija, för att dagen därpå agera stekare – först på den artificiella sommar-ön Ada Ciganlija och sedan på det magiska innestället Shake and Shake. Förstklassiga drinkari solnedgången liggandes i ett nät över floden Sava är något vi gärna gör igen! Tack vare Davids gymnasiekompis Vukica fick vi även tips om smultronstället ”Oskar” i Dorcol där vi både avnjöt sista dagens lunch och fick oss en liten berättelse om Serbisk historia av en engagerad och vältalig servitör.
Betyg: Givet att staden kombinerar skönhet med puls, och prisvärdhet med premiumkänsla kan vi knappast ge annat än en nia åt Belgrad. Hvala ti puno!

Skopje, Makedonien
Vi lämnade Belgrad med tåg, som enligt biljetten skulle transportera oss mellan Sebiens och Makedoniens huvudstad mellan 18:50 och 04:25. För ändamålet hade vi lagt till säkert 50 spänn för att få färdas i en ”6 person sleeper cart”, vilket visade sig vara en vinstlott då ingen annan än vi bokat in sig i den kupén! Vi tittade på Beck-filmer tills vi somnade i de 188 centimeter långa, lätt lutande sängarna. Sov var inget man gjorde så värst länge i stöten – då stopp på diverse stationer, föreställningar om att hela hytten var lusinfekterad och allmän discomfort över att sova i en säng som var kortare än man själv ständigt gjorde sig påminda. Trots denna (potentiellt enda äkta tågluffarupplevelse) vaknade vi välbehållna men inte så pigga i Makedonien 04:25. Vi var visserligen inte framme i Skopje förrän sisådär 05:45, men vi fick iaf uppleva äkta makedonsk soluppgång! På plats bodde vi på Ibis City Hotel – som både lät oss checka in tidigt och hade ypperlig sängkvalitet. Vi åt mat på ett överreklamerat och svårhittat burgerhak (Teteks) och på en fantastiskt härlig, mustig inhemsk restaurang (Skopski Merak). Vi gick på en jättegammal stadsmur och köpte billig sprit.
Betyg: Skopje är en stad som andas förändring – inte minst bland det hundratal demonstranter som campade framför stadshuset samt vår eminenta guide på Lake Matka. ”Grejer måste hända med Makedonien” – och förhoppningsvis sker detta under fredliga former. Staden var snäppet mer välhållen än Belgrad, men människorna kändes en aning mer ängsliga. En redig fest kanske hade dragit upp betyget, men vi var tyvärr där på en vardag. Betyget stannar därför på en sexa.


Pristina, Kosovo
Vi åkte från Skopje med buss (trots att vi trodde att vi bokat tågbiljetter). Bussen var dock snabbare, och vi ankom kring 17-tiden. En vänlig arkitektstudent som satt framför oss i bussen hjälpte oss fixa en taxi som inte var snordyr, och vi kom till vårt hotell på ett billigt och säkert vis. Hotellet låg granne med amerikanska ambassaden och hade blåa fönsterrutor. Det låg även gömt rakt bakom ett annat hotell, som om fastighetsägaren inte tänkt på att de 25 metrarna mellan hans fastighet och vägen kunde bebyggas. Vi blev uppgraderade till ett större rum med 4 bäddar och balkong, men balkongen saknade möbler och den lyxiga massageduschen hade dessvärre ingen ordentlig avrinning. Hotellet kändes s.a.s. nästan färdigt. Detta omdöme var f.ö. rätt talande för staden i stort. Restaurangen vi åt middag på första dagen var ”gammal” med Kosovanska mått mätt – då den funnits sedan 2011. Bland EULEX-faciliteterna och KFOR-fordonen kunde vi konstatera att det byggdes otroligt mycket – och staden blir säkert strålande fin om några år. Just nu kändes den dock väldigt temporär, lite som en militär centralpunkt som just fattat att den är Europas yngsta huvudstad. En kul detalj var besöket på livsmedelsaffären vars personal stolt förklarade att de ”inte hade något att göra med Lidl, förutom att deras butik var en ren kopia av deras koncept”. Besöket till Germia Park – stadens gröna oas – drar emellertid upp intrycket en smula. Trots att poolen var stängd var det trevligt att uppleva var Pristinas skolungdomar tillbringar sina friluftsdagar.
Betyg: 5. Om några år är det säkerligen en vibrerande 8+-stad.

Durrës, Albanien
Pristina har frekventa bussförbindelser med flertalet orter i bästa-kompisgrannlandet Albanien, och badorten Durrës (landets andra stad) var inget undantag. Vi åkte klockan 05 och var framme kl. 10. Kraftigt ryggsäcksbestyckade promenerade vi uppskattningsvis en kilometer i den 34-gradiga förmiddagsvärmen till vårt lyxhotell – Palace Spa Hotel. Det var lika ljuvligt som det låter, och vi installerade oss kvickt i det tokfräscharummet (tidig incheckning igen!) innan vi bytte om och gick ned på stranden. Detta var ingen särskilt lång promenad, då hotellet bokstavligen var beläget på stranden. Hotellet hade egna solstolar och personal kom och gav en handdukar och madrasser om man så önskade. Vidare patrullerade helt lagom o-framfusiga försäljare stranden, och de sålde kyld bärs för hiskeliga 12 kronor styck. Stranden var av finkornig sand, och man fick gå uppskattningsvis 100 meter ut i havet innan det 25-gradiga vattnet nådde axlarna. Sammanfattningsvis ett rätt gött strandhäng – men inte så mycket mer. Vi åt mat och kollade på Champions League-final, såg den gamla amfiteatern och drack en och annan drink – men albanska rivieran gav ändå ett tydligt intryck av att vara en väldigt fattig plats dit ett antal rika västeuropéer (och även rika albaner) tagit sig för att fira billig semester. Infrastrukturen var sådär, och överallt saknades brunnslock i gatorna (de stjäls pga. att metallen går att sälja för några hundralappar). Intrycket blir således att Durrës (likt Bulgariens och Turkiets charterorter) snart säkerligen såväl kommer utgöra lågprisdestination i flertalet Fritidsresor-kataloger (finns sådana ens fortfarande?) och garanterat husera billig-sprittörstande gymnasiekids i strandnära budgethotell. Det samlade betyget blir, givet det ovanstående, en sjua.

Kotor, Montenegro
Trots att Albanien slutat vara en kommunistisk isoleringscell à la Nordkorea för mer än 15 år sedan märks dess historia tydligt när det kommer till kommunikationer. De få, långsamma tåg som går i landet går endast inrikes – och dessutom väldigt långsamt. Busstrafiken till utlandet är inte heller den särskilt utbredd – och än mindre välorganiserad. Albanerna reser företrädelsevis med s.k. furgons – ett slags privata minibusstaxis som åker ganska förutbestämda rutter på ganska oförutsägbara tider. Att ta sig med sådana från Durrës (eller för all del från den intilliggande huvudstaden Tirana) till vår nästa destination Kotor skulle dock ta uppåt en dag – med fyra byten på vägen. Vi lyckades dock efter mycket letande hitta ett hostel i Kotor som körde dagsturer till just Tirana, och som på väg tillbaka erbjöd plats i minibussen för en överkomlig peng. Vi åkte således en behaglig minibussfärd i fem timmar från Tirana till Kotor. Där mötte vi upp vår hyresvärd Daniel, som visade oss den majestätiska, lyxrenoverade lägenheten mitt i 1400-talskvarteren. Denna var verkligen perfekt – både ifråga om utrustning och läge – och vi kunde på ett mycket effektivt vis ta oss an den häftiga staden. Vi gick på stadsmuren, tappade bort oss i de vindlande gränderna, klättrade 2500 trappsteg för att uppleva ett jättegammalt fort med milsvid utsikt och badade i den orimligt vackra medelhavsfjorden. Kotor var (och är) ett fantastiskt resmål! Prisbilden var klart högre än de orter vi besökt dessförinnan, vilket dock kändes helt rimligt. En middag på stans finaste restaurang gick trots allt inte loss på mer än 800 spänn för två personer inklusive dryck. Staden beskrivs ytterligare bäst med bilder, och betyget kan knappast bli annat än en riktigt stark nia.

Dubrovnik, Kroatien
Till vår sista anhalt på resan var det lättare att ta sig, en vanlig reguljärbuss som avgick mellan två busstationer och tog dryga två timmar. Framme i Dubrovnik tog vi oss till vårt lägenhetshotell genom en svettig klättring uppför 200 lustiga-huset-inspirerade trappsteg på halvön Lapad. Klockan var över åtta innan vi kommit i ordning, och vi gjorde därför inte så mycket mer av ankomstkvällen än att gå till Lapads centrum och äta en välbehövlig middag. Lägenhetshotellet var inrymt i en stor villa bredvid Norska konsulatet, och vi hade en studiolägenhet högst upp – med balkong och strålande utsikt över viken. Hotellet hade även en efterlängtad swimmingpool, samt en sprudlande farbror (Djuro) till ägare. Den senare hjälpte gärna till med tips och råd om allt möjligt. Vid/i poolen låg vi flertalet timmar den första dagen, och det var riktigt härligt. På eftermiddagen åkte vi till gamla stan – där mycket av stadsscenerna i Game of Thrones tydligen spelats in. Då vi inte sett denna serie ännu, och då vi just upplevt det mycket mer genuina Kotor, var staden inte så häftig som den kanske borde vara. Vi tog en linbana upp på berget ovanför gamla staden, och njöt av en drink och en magnifik utsikt. Det kändes som att man kunde se hela adriatiska havet!
Nästa dag begav vi oss med moped till en by i Bosnien. Dubrovnik är ju beläget i en smal exklav, och Bosniska gränsen är således aldrig mer än några mil inåt landet. Vi konstaterade att detta icke EU-land bar mer spår av kriget på 90-talet, och dessutom otroligt mycket billigare än Kroatien. Väl värt ett besök om man vill kunna säga att man varit i Bosnien, men inget direkt wow. Då var stranden i Lapad desto roligare.
Vi åt konsekvensent icke-inhemsk mat i Dubrovnik, vilket skulle visa sig vara en bra idé. Vi råkade ramla in på både den bästa mexikanska restaurangen i staden och den bästa japanska restaurangen i hela Kroatien. Absolut världsklass! (kroatisk mat är säkerligen också gott, men vi var lite trötta på det klassiska Balkankäket som vi ätit i två veckor).
Betyget för Dubrovnik är inte helt solklart. Å ena sidan fint, gott och vackert – å andra sidan ganska sönderexploaterat. Kompromissen får bli en sjua.

Avslutningsvis åkte vi till Nice till Davids familj som hyrt ett hus där vi har varit flera år. En väldigt bra avslutning på en toppensemester!

Inga svar än

  1. Anonym

    Shop for the best of Global Fashion at Jabongworld.com your ultimate shopping destination to buy exclusive Indian Ethnic apparels for women, men and kids. We also have indo-western and western apparels on our website along with home decor items like bed sheets, duvet covers and more. We have also included an extensive collection of women's fashion jewelry on our website with earrings, bracelets, necklaces, bangles and a lot more. If you are looking for some funky accessories to spice up your look then we have plethora of scarves & stoles,ties & cufflinks, handbags, clutches,sling bags and more on our website. Footwear for women, men and kids is our specialty, as we have an extensive range of designer, party wear and regular footwear for all. Women can choose from the exclusive collection of peep toes,stilettos and heels to spice up their party look or can look for simple wedges, mojaris, loafers, sneakers and bellies for daily wear. For men we have exclusive formal shoes and boots collection for a suave look in office meetings and formal occasions. For a more casual affair men can browse through our footwear catalogue of casual shoes that includes loafers, sneakers, casual shoes, formal shoes and more. To dress up your little diva, you can have designer Indian ethnic wear or trendy western wear is appealing designs and vibrant hues. From skirts, shorts to jeans, leggings and trousers you can find everything your little one need to get ready is available with us.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b