Maillista

Igår firade jag min examen med familj, släkt och vänner. Det blev ett hejdundrande kalas och regnet öster ner hela dagen fram till 16.30 och vid 17.00 rullade gästerna in och solen sken allt vad den kunde. Festen hade inte kunnat bli mer lyckad och nu känns det som jag tagit examen på riktigt. Tack alla som var där och gjorde kvällen fantastisk 🙂
 
Och idag har det vart städning, packa ihop saker och presenter och åka till Uppsala. Väl hemma skulle allt packas upp igen och det var städning som stod näst på tur. Så nu ser det ut som ett hem igen och jag har hunnit ladda över fotona från gårdagen. Jag har även gjort mitt bästa för att knåpa ihop recepten på det vi åt. Jag utgick från Remsans recept på indisk kycklinggryta men fixade till den lite och gjorde många fler portioner. Kryddorna är ungefärliga, detta var det jag la i till att börja med och sen får man smaka av allt eftersom. 
 

Indisk kycklinggryta med ris och raita (30 port)                                                                         

Ingredienser
3,6 kg kycklingfilé
20 vitlöksklyftor
1,5 dl tomatpuré
4 msk salt
4 msk mald ingefära
4 msk garam masala
1 tsk chiliflakes
12 dl vatten
15 dl matyoghurt
3 dl mango chutney
2 blomkålshuvuden
5 burkar kikärter
500 g morötter
500 g haricots verts
1 citron
30 port ris
Gör såhär                                     
Hetta upp olivolja i en stor gryta. Pressa i vitlök och tillsätt tomatpuré, ingefära, garam masala och chiliflakes. Låt fräsa ett par minuter. Häll i vatten, matyoghurt, salt och mango chutney. Rör om och låt grytan småputtra i 10 minuter. Skär kycklingen i bitar. Dela ner blomkålen i små buketter och slanta morötterna. Hit kan du förbereda.
Lägg i kycklingen grytan och låt puttra med 15 minuter. Tillsätt sedan blomkål, kikärter, morötter och haricots verts och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av såsen med mer kryddor och pressa i saften från en citron. Servera med ris och raita.
Raita
Ingredienser                               
3 liter turkyoghurt
3 gurkor
3 krukor koriander
6 klyftor vitlök
6 msk spiskummin
Gör såhär
Hacka koriander. Häll ypghurten i en bunke och krydda med spiskummin, koriander, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Skär gurkan i tärningar och ha i yoghurten. Smaka av med mer kryddor. Låt stå i kylen en stund innan servering. 
                                                        

Vaniljpannacotta med exotisk topping (36 port)                                        

Ingredienser
12 dl turkyoghurt
18 dl vispgrädde
6 dl mjölk
18 gelatinblad
6 vaniljstänger
3 dl strösocker
2 meloner
12 passionsfrukter
2 mangos
1 kruka citronmeliss
Gör såhär
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda grädde, mjölk, vaniljstång med frön och strösocker i en kastrull och låt koka upp. Ta sedan av från värmen och ta ur vaniljstången. Krama ur gelatinbladet och vispa ned det i gräddblandningen. Låt svalna 5-10 minuter och rör sedan i yoghurten. Fördela sedan i glas och ställ i kylen minst 3 timmar.
Skär melon och mango i mindre bitar. Halvera passionsfrukterna och blanda med mango och melon. Lägg på en sked topping på varje pannacotta strax innan servering och avsluta med ett blad citronmeliss.
 
                                                         

Mjölkchokladsnittar (60 st)                                            

Ingredienser
525 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker                            
9 msk ljus sirap
15 dl vetemjöl                            
4,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
200 c mjölkchoklad
200 g mörk choklad
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, strösocker och ljust muscovadosocker fluffigt. Tillsätt sirap och blanda ihop. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke och tillsätt sedan i smeten. Hacka chokladen grovt och vänd ner den i kakdegen. Forma degen till 4 lika stora delar. Forma till rullar (lika långa som plåten) och lägg två rullar per plåt med bakplåtspapper. Platta till lite lätt och grädda i ugnen ca 25 minuter. Låt längden svalna ca 5 minuter på plåten innan du skär dem i 2-cm breda snittar. 
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a