Min farmor var jätteduktig både på att laga mat och baka. Jag kommer så väl ihåg när hon hade bakade pepparkakor och hon gjorde dem supertunna. Om man höll upp dem mot ljuset så kunde man se igenom dem. Men det bakverk jag ändå kopplar mest med farmor är hallongömmor. Namnam!
Jag älskar hallongömmor och man ska inte snåla på sylten. Det ska vara en spröd och god kaka med ett rejält hål som du lägga sylten i. Och sylten får gärna vara lite syrlig så det bryter av mot den söta degen.
Många kallar ju dessa kakor för hallongrottor men farmors hette hallongömmor och kommer att förbli det för mig <3

Farmor Barbros hallongömmor (24 st)
Ingredienser
125 g smör
0,75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
Knappt 1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt till smeten. Rör ihop till en deg.
Rulla degen till en längd och skär den i 24 bitar. Rulla varje skiva till en kula och lägg varje kula i en liten form av papper. Gör en ordentlig fördjupning med tummen i varje kaka och klicka i en syltklick (inte fylla upp hålet för då bubblar det över). Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

This Article was mentioned on sandracallermo.se