När man familj eller vänner på middag älskar jag att ställa fram lite plock och minglande förrätt till fördrinken medan jag lagar klart maten. Sittande förrätt äter vi mer sällan då jag tycker att man ändå vill snicksnacka lite och dricka en fördrink innan man sätter sig. Och för någon vecka sedan när min familj var hemma hos os spå middag så gjorde jag en magiskt god minglande förrätt. Vi stekte massa tunna baguetteskivor i ugnen (med smör och salt och peppar) och sen gjorde vi två olika röror till detta. En fetaostkräm med citron och en tomatröra med basilika. Och citronen gör verkligen det där lilla extra och lyfter krämen till en ny nivå. Det blev så gott! Alla gästerna gillade detta och även barnen. Det var kul att se! Det blev populärt att ta sin brödbit och toppa med den röran man gillade bäst. Ni bara MÅSTE testa fetaoströran. Magi!
Vill du ha tips på fler tilltugg, snacks och förrätter? Det har ju blivit en del recept genom åren och dessa är välbesökta på bloggen. Här är några favoriter ur arkivet:
- Tunnbrödssnittar med pepparrot och skinka
- Ostgratinerade nachos
- Melon- och färskostfylld parmaskinka
- Edamamebönor med chili och vitlök
Fetaostkräm och tomatröra med stekt bröd (8 port)
Ingredienser
Bröd
Fetaostkräm:
300 g fetaost
2 dl créme fraiche
1 dl majonäs
Skal från 1 citron
2 vitlöksklyftor
Tomatröra:
4 tomater
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 kruka basilika
Gör såhär
Blanda ihop créme fraiche, majonäs, skal från citron samt pressad vitlök. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och cayennepeppar. Smula ner fetaosten och blanda runt.
Finhacka tomaterna. Skala löken och finhacka den. Finhacka basilikan. Blanda ihop tomat, lök, pressad vitlök, basilika och olivolja. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och eventuellt lite vinäger.
Stek brödet eller rosta det i ugnen med lite olja/smör.