Betalt samarbete med Vilmas
December närmar sig med stormsteg och första advent likaså. Förra veckan inhandlades en hel del julklappar, julpyntningen är påbörjad och jag längtar massor till jul. Och för många innebär vägen dit julbord, adventsfika och glöggmys. Och idag tänkte jag bjuda på ett recept som passar utmärkt till den klassiska ädelosten när det exempelvis vankas glöggmys. Dagens recept serveras tillsammans med en av mina favoritprodukter från Vilmas, nämligen deras kanelkex. De är grymt goda och idag är det dags att ge er nästa recept som jag gör i samarbete med Vilmas och deras glutenfria och ekologiska knäckesticks och kex. Det blir en julig fikonmarmelad som jag servera på kanelkexen och en bit ädelost eller vegansk färskost för dig som önskar mjölkfritt.
För visst hör kanel, ost och fikon julen till? Det tycker jag och självklart ska vi njuta hela december. Så gör en omgång av denna, spara en burk i kyl och ta fram till ostbrickan och resten kan du mer än gärna ge bort som present. Det är alltid uppskattade med hemlagade eller hembakta presenter. Perfekt för mig som vill laga oh baka mer än vad jag och familjen orkar äta upp 😉
Fikonmarmelad på kanelknäcke
Ingredienser
200 g torkade fikon
1 dl syltsocker
0,5 citron
1 krm vaniljpulver
Gör såhär
Lägg fikonen i en skål och täck med vatten. Låt stå ca 3 timmar. Häll sedan av vätskan och spara den. Skär bort det lilla hårda skaftet på fikonen och hacka i bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt 1 dl av det sparade vattnet och ha i syltsocker, vaniljpulver och pressad citron. Låt koka upp och puttra 15 minuter. Smaka av den och ha eventuellt i mer citron eller vanilj. Lägg i väl rengjorda burkar och förvara i kylen när de svalnat.
Fler marmeladrecept:
Plommonmarmelad med citron och ingefära
Björnbärsmarmelad med lime och kanel
Lämna ett svar