Nu har Noel gått på helg (som han alltid gör på onsdag eftermiddag) och vi får se vad vi hittar på för kul. Vi ska dock till förskolan i alla fall då det serveras adventsfika idag så vi tar med oss mamma och går dit. Väldigt mysigt! Utöver det ska vi förhoppningsvis hitta på något skojigt och mysigt. Jag har alltid som mål att antingen komma ut i lekparken, göra någon utflykt till skogen eller göra något pyssel eller så hemma med Noel på förmiddagen. Någon form av aktivering. Sen på eftermiddagen är det okej att ta det lugnt, mysa i soffan, kanske kolla på TV och läsa böcker. Då blir det en bra balans på dagen tycker jag!
Vill du ha mer inspiration till fiskmiddagar? Ladda ner mina tre bästa fiskrecept till vardags 🙂
Som jag nämnt blir det mycket fokus på bakning här i bloggen under december. Men ett och annat matinlägg kommer jag klämma in och idag blir det ett sånt. Denna maträtt har lite julsmaker då den är smaksatt med saffran. Det är ju klassiskt när det kommer till fiskgryta och det är ju så gott! Denna fiskgryta med saffran innehåller både lax, torsk och musslor. Sen även fänkål, potatis och massa annat gott. Det här är riktigt lyxig må-bra-mat om du frågar mig. Serveras med en klick aioli och så ett gott bröd. Njut njut njut!
Fiskgryta med saffran och aioli (6-7 port)
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 påsar saffran
2 krm chiliflakes
2 msk tomatpuré
4 dl torrt vitt vin
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
700 g potatis
3 morötter
1 fänkål
2 dl vispgrädde
250 g laxfilé
700 g vit fisk
1 burk musslor (á 120 g avrunnen vikt)
Aioli:
1 äggula
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
Pressad citron
Gott bröd
Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär potatisen i tärningar. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär morötterna i slantar. Hetta upp olja och smör i en stor gryta och fräs lök, vitlök och fänkål tills det blir mjukt. Tillsätt saffran, chiliflakes och tomatpuré och låt fräsa en minut innan du har i potatis, morötter, vitt vin, vatten och fiskbuljongtärningar. Låt koka upp och puttra 15 minuter.
Under tiden kan du göra aiolin. Lägg dijonsenap, vinäger, pressad vitlök och äggulor i en skål och vispa ihop. Häll sedan droppvis ner oljan. Vispa flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Smaka av med pressad citron, salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Fortsätt med grytan. Tillsätt grädde och smaka av med salt och svartpeppar (ta inte för mycket salt eftersom fisken också är salt).
Skär fisken i bitar.
Tillsätt fisk och musslor i grytan och låt puttra 3 minuter.