fbpx

Grillning i all ära men ibland är man sugen på något annat. Vi är lite dåliga på att grilla fisk (men det är ju egentligen inge svårt..) så när det kommer till fisk så blir det oftast smörstekt fisk med någon typ av potatis och sås och så ibland en fiskgryta. Och jag inser att det inte är högsäsong för fiskgryta just nu men när det kommer regniga dagar och man bara vill krypa upp i soffan med en filt då tycker jag det här är ett rackarns bra middagstips!

Det är alltså en smarrig fiskgryta med vitlöksbröd. I grytans bas hittar du lök, selleri, morötter, potatis, tomat, vin, saffran och så lite fänkålsfrön. Eftersom jag gillar min krämig så slinker det ner lite créme fraiche också. Och sen för att toppa middagen – vitlöksbröd! Kan vi prata om hur gott det är med vitlöksbröd? Det ska vara MYCKET vitlök, samt salt/örtsalt och så ska det bli sådär krispigt i kanterna och mjuuuukt och smörigt i mitten. ÅH!

Fiskgryta med vitlöksbröd

Fiskgryta med vitlöksbröd (4 port)

Ingredienser
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
3 stjälkar selleri
2 morötter
4 potatisar
6 dl vatten
150 g körsbärstomater
2 dl vitt vin
4 dl räkfond
0,5 g saffran
1 tsk fänkålsfrö
1,5 dl créme fraiche

500 g vit fisk
1 burk musslor

Vitlöksbröd

Gör såhär
Skala och skär löken i smala båtar. Skala och finhacka vitlöken. Strimla selleri och morötter. Skär potatisen i bitar. Halvera tomaterna. Mortla fänkålsfröna.
Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök så det mjuknar. Tillsätt tomatpuré och fänkålsfrön och låt fräsa ett par minuter till. Tillsätt sedan morötter, potatis, vatten, tomater, vitt vin, räkfond och saffran. Låt allt koka ca 20 minuter så potatisen blir mjuk. Tillsätt då selleri och krydda med salt och svartpeppar.
Skär fisken i bitar och häll av musslorna. Smaka av grytan med kryddor och pressad citron. Tillsätt fick och musslor och låt bli varmt ca 2 minuter innan du serverar grytan med vitlöksbröd.


Här hittar du fler fiskgrytor:

Torskgryta med räkor, kräftor och fänkål

Tomatig fiskgryta med mandel

Fiskgryta med saffran och aioli

0

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.