fbpx

I fredags hade vi premiär för balkongmiddag. Vi har två balkonger så en har morgonsol och en har kvällssol. Det som är lite synd är att de är så grunda men vi har lyckats hitta ett uppfällbart bord som gör att vi kan sitta 4 personer och äta middag. Men när man väl sitter ner måste man fälla ihop bordet för att de som sitter längst in ska kunna komma ut. Så det gäller att man varit på ett taktiskt toabesök innan man sätter sig till bords 😉

Men det jag skulle komma fram till var i alla fall att när vi hade denna premiär så åt vi en supergod fisksoppa med lax, sötpotatis, fänkål och annat smått och gott. Här kommer receptet!

 Fisksoppa med sötpotatis och fänkål

Fisksoppa med sötpotatis och fänkålFisksoppa med sötpotatis och fänkål (6 port)

Ingredienser
600 g lax
200 g vit fisk
1 gul lök
0,5 fänkål
1 stor morot
3 stjälkar selleri
300 g sötpotatis
400 g potatis
2 tsk fänkålsfrön
2 msk tomatpuré
400 g konserverade körsbärstomater
2 fiskbuljongtärningar
6-8 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl créme fraiche
1 tsk sambal oelek
En näve persilja

Citronmajonäs:
2 äggulor
3-4 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
0,5 stor citron

Persilja

Gör såhär
Skala och grovhacka lök. Skala och finhacka vitlök. Strimla fänkålen. Skala och tärna moroten. Strimla sellerin. Skala potatis och sötpotatisen och skär i stora tärningar. Mortla fänkålsfröna.
Skär fisken i bitar. Hetta upp olja och smör i en stor kastrull/gryta och fräs lök, vitlök och fänkål några minuter. Tillsätt tomatpurén och fänkålsfröna och låt fräsa med en minut innan du tillsätter sötpotatis, potatis, morot, selleri, körsbärstomater, buljongtärningar, vatten, vitt vin och sambal oelek. Låt puttra 15 minuter. Under tiden kan du göra majonäsen. Lägg dijonsenap, vinäger, skal från citronen och äggulor i en skål och vispa ihop. Häll sedan droppvis ner oljan. Vispa flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Smaka av med pressad citron, salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Återgå till soppan och smaka så potatisen är nästan färdigkokt. Rör sedan ner créme fraiche och smaka sedan av med salt, svartpeppar och pressad citron. Finhacka persiljan. Tillsätt fisken i soppan och låt småputtra ca 5 minuter så fisken blir klar. Servera med citronmajonäs och persilja.

0

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.