När jag satt och letade efter recept att publicera så hittade jag ett riktigt gott recept som jag missat att dela med mig av till er. Jag fick inspirationen från Bara en kaka till som hade gjort en fläskfilégryta med ölkorv och då gjorde jag en fläskfilégratäng med salami och det blev supergott. Fläskfilé är en god köttbit men den kräver ordentlig smaksättning för att blir riktigt smarrig tycker jag. Så då hjälper salamin till att lyfta hela rätten. Jag serverade gratängen med ärtris och även det är ett dundertips – pimpat ris är sååå mycket godare än naturellt!

Fläskfilégratäng med salami och ärtris

Fläskfilégratäng med salami och ärtris (8 port)

Ingredienser
1,2 kg fläskfilé (eller fläskytterfilé)
3 tomater
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
250 g salami
3 msk dijonsenap
3 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kalvfond
2-3 dl riven ost

8 port ris
50 g smör
300 g gröna ärtor

Gör såhär
Sätt på ugnen på 200 grader (gärna grillfunktion). Skiva tomaterna och salamin. Putsa fläskytterfilén och skär den i skivor. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet. Krydda med salt och svartpeppar. Varva sedan köttskivorna med tomat och salami i en ugnssäker form. Skala och skär lök i smala båtar. Finhacka chilin. Fräs lök, chili och pressad vitlök ett par minuter och tillsätt sedan créme fraiche, grädde, dijonsenap och fond. Låt koka upp och red av med lite maizena. Smaka av med salt och svartpeppar och häll sedan i den ugnssäkra formen och toppa med den rivna osten. Sätt in i ugnen och gratinera ca 20 minuter så den får fin färg.
Under tiden kan du koka riset. När det är nästan klart kan du ha i frysta ärtor de sista minutrarna. När riset är klart, klicka i smör och låt smälta.

 

2 svar

    Mentions

  • 💬 Fläskcurry med morot och jordnötter • SandraCallermo.se

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b