På min dator sparar jag alla mina recept med foton i olika mappar och i vissa perioder hinner jag laga fler recept på en vecka än vad jag hinner lägga ut. Så det blir lite recept som samlas i de olika mapparna så när det kommer en vecka där jag behöver några extra recept eller vill ha lite mer varierat innehåll så kan jag kolla vad jag har som är opublicerat. Så nu hittade jag denna fläskgryta som jag lagade när jag hade kommit över ett storpack med bra och billigt fläskkött (köper alltid svenskt). Du kan använda det fläskköttet du gillar och vad som finns i butiken just nu. Det här blev ett riktigt storkok så självklart kan du halvera receptet för att få en mer “rimlig” mängd. Men hur härligt att både kunna bjuda gäster på middag och få matlådor över?
Hoppas ni gillar det 🙂
Fläskgryta med bacon och kålrot (10-12 port)
Ingredienser
1,8 kg fläskkött
2 paket bacon (á 140 g)
1 purjolök
200 g kålrot
3 stjälkar selleri
0,5 dl tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
0,5 dl kalvfond
2 tsk sambal oelek
10-12 port ris
50 g smör
Persilja
Gör såhär
Skär fläskköttet i strimlor. Strimla bacon. Halvera purjon och skölj den och därefter strimla. Skala och skär kålroten i fina tärningar. Strimla sellerin. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan i en stor gryta och fortsätt fräsa bacon, lök och kålrot. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en minut. Lägg sedan över i grytan och ställ den på plattan. Tillsätt crème fraiche, grädde, vatten, soja, fond och sambal oelek och låt koka upp. Låt puttra 5 minuter och smaka sedan av med salt, svartpeppar och pressad citron.
Lämna ett svar