Första advent är äntligen här! Jag har lyckats komma in i riktig julstämning med mycket pyntning, julmusik och julgodisbakning så fort tid ges. Och snön bidrar också såklart!
 
Häromdagen kom jag på att det vore gott att göra en julig version av kanelbullen med pepparkakssmak. Så jag modifierade ett kanelbullsrecept och provade. Oj, så gott det blev! Saftiga och med en julig smak av pepparkaka.
 
Önskar er en mysig första advent!

 

Pepparkaksbullar (18 st)

Ingredienser
25 g jäst
75 g smör
1,5 tsk pepparkakskryddor
1 tsk kardemumma
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
6-7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
4 krossade pepparkakor
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med kryddorna. Häll i mjölken och låt bli fingervarmt (37 grader). Häll i degvätskan i bunken och lös upp jästen. Tillsätt salt, strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl och arbeta till smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
Rör ihop rumsvarmt smör, strösocker, vaniljsocker och pepparkakskryddor. Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen. Strö över krossade pepparkakor och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Sätt på ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna under bakduk.
 
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.