fbpx
Jag har aldrig varit en träningsmänniska. Visst har jag gått på aerobics, streetdance och volleyboll men ändå har jag aldrig gillat själva träningen och att ta ut sig så mycket. Det har mest varit socialt och en rolig sport eller så. De senaste åren har jag förstått att jag verkligen borde träna mer än jag gör. Jag cyklar iofs några kilometer varje dag (till och från skolan/jobb) men skulle behöva lite mer. Så den här terminen har jag och min vän AC ett vad att vi ska träna minst 3 gånger i veckan. Ibland är det själva och ibland tränar vi tillsammans men man måste få in tre träningpass. Om man inte klara en vecka så får man bjuda den andra på middag eller bio. Det var varit lite mycket nu i början på terminen så på grund av tidsbrist har vi förlorat varsin vecka den här första månaden. Därför bjöd jag AC på lunch på stan i förra veckan och i fredags blev det mysmiddag hemma hos henne. Riktig kvalitetstid!
 
Risotto med tryffelolja, svamp och sparris serverades med lufttorkad skinka.
Nektarinpaj. Kärna ur och skiva nektariner. Lägg i en pajform och strö över lie socker, mjölk, havregryn, müslicrunch, hyvla över smör och toppa med lite socker. In i ugnen till den fått fin färg.
 
Och på tal om träning (nej, det här är inte och kommer aldrig bli en träningsblogg) men nu har jag hittat en träningsform jag gillar som jag vill tipsa om. Förutom att försöka gå på Friskis ibland och ta löprundor så försöker jag träna TabataträningJag blev inspirerad av Lofsan som var med på Nyhetsmorgon för någon vecka sen (kolla gärna på inslaget). Det är väldigt effektivt och känns verkligen i hela kroppen. Jag har svårt att träna länge och kan känna mig stressad och omotiverad när träningen tar för mycket tid. 
 
Tabataträning går ut på att man kör korta maximalintensiva 20 sek intervaller som följs av 10 sek vila. Intervallerna upprepas 8 gånger och ger en total träningstid på 4 minuter per övning (ett set). Intervallerna kan användas på såväl renodlade konditionsövningar (löpning, rodd och hopprep) men också med styrkeövningar (benböj, armhävningar och situps).
 
När man kört en övning (eller två kombinerade, då kör man varannat intervall) vilar man 1 minut och sedan kör man nästa övning. De som inte är så vana med träning (som jag) gör bäst i att börja lungt (kör färre set men under setet så ska köra maximalt). 
Jag har provat lite olika övningar och har nu gjort mitt egna program som ser ut såhär (ibland kortar jag ner det när jag inte orkar alla set):
1. Step up på stol (samma ben 20 sek och sen byt).
2. Varva armhävningar och rygglyft.
3. Varva raka situps och tåhävning.
4. Upphopp.
5. Varva plankan och sneda situps (varannan höger/vänster).
6. Höftlyft på stol (lägg upp vaderna på en stol och lyft höftpartiet uppåt).
 
För att få hjälp med tidtagningen finns det Tabata-timers att ladda ner på sin smartphone så ringer den varje gång man ska byta från träning till vila. Efteråt är jag helt slut och allt på 30 minuter. 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b