fbpx

I förra veckan var jag på release för den fantastiska bakboken Fredriks fika – bakat med glädje. Jag har träffa Fredrik några gånger tidigare och han är en helt underbar person med en glädje och energi som smittar av sig. Ni kanske känner igenom honom från tv-programmet Hela Sverige bakar och nuförtiden har han även en blogg. Jag älskar Fredriks recept och foton som han delar med sig av varje vecka på bloggen och när jag blev inbjuden på bokreleasen kände jag mig hedrad. Så jag tog med mig familjen och åkte till detta fantastiska fikamingel och bara njöt. Det serverades bubbel och äppelmust i vackra glas från Cervera och till det en maffigt fikabord med tårtor, småkakor, bullar och annat smått och gott. Jag orkade nästan smaka allt och det var magiskt gott! Han är en bakmästare! Min favorit var chokladbollstårtan som jag absolut kommer testa själv.

Och det tog inte många dagar förrän jag inte längre kunde hålla mig från att prova ett recept från boken. Eftersom jag lägligt nog fått hem en stor påse äpplen från vänliga släktingar valde jag en äppelkaka som fanns i boken. Den blev väldigt god och jag ser fram emot att testa fler recept. Jag kan varmt rekommendera boken som man blir glad och inspirerad av att bläddra i och baka från.

p9140001

p9140005 p9140006

p9140024 p9140030

p9190478 p9190435

Mormors äppelkaka

Ingredienser
100 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl vispgrädde
2-3 äpplen
2 msk strösocker
0,5 msk kanel
1 msk rårörsocker

Jag la till 0,5 msk vaniljsocker och 1 tsk malen ingefära

Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form (ca 22-24 cm i diameter, jag tog en avlång sockerkaksform). Vispa smör och socker poröst och rör sedan ner ägget. Blanda mjöl och bakpulver (samt vaniljsocker och ingefära om du vill) och sikta ner i smeten. Häll sedan i grädden och rör snabbt ihop till en tjock smet. Häll smeten i formen.
Kärna ur äpplena och skala de om du vill. Skär sedan i skivor och blanda med socker och kanel. Tryck ner äppelbitarna ungefär till hälften i ett snyggt mönster i smeten. Strö rårörsocker över hela formen (detta hoppade jag då jag inte hade det hemma).
Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Känn med en sticka innan du tar ut kakan, stickan ska kännas torr. Jag valde att ta ut min kaka lite tidigare så den blev lite kladdig i mitten (då sjunker den ihop lite i mitten så blir inte riktigt lika snygg men det gör inget om du frågar mig). Servera som den är alternativ med vaniljsås eller glass.

p9190461

p9190489

p9190485

2 svar

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b