Jag bakar väldigt sällan bröd. Jag hade en period för ett par år sedan när jag hade en surdeg som jag matade och bakade på. Men sen tröttnade jag och kom fram till att jag inte riktigt hade tålamodet att baka surdegsbröd. Nu när mannen har börjat nytt jobb har han kommit på att han gärna vill ha mackor till frukost som han äter på tåget för att spara tid på morgonen. Eftersom vi också försöker vara ekonomiska och spara pengar nu under föräldraledigheten så kom jag på att vi börjar baka bröd. Då har vi alltid hembakt bröd hemma som man kan variera och få till precis som man vill, det är billigt och jag får dessutom recept att dela med mig av till er. Sagt och gjort, nu är första omgången klar och de blev väldigt goda. Här får ni frukostfrallor med frön!

pb060067 pb060062

pb060074

Frukostfrallor med frön (ca 18 st)

Ingredienser
50 g jäst
2 msk honung
2 tsk salt
8 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
2 msk chiafrön
2 dl havregryn
17-19 dl vetemjöl

Frön
Flingsalt

Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och blanda så jästen löser upp sig. Häll sedan på resten av vattnet. Tillsätt honung, salt, solrosfrön, linfrön, chiafrön och havregryn och blanda. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 18 bitar (jag använde våg för att få jämnstora bitar). Forma till bullar och lägg 9 på varje plåt. Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Pensla sedan med vatten och strö på frön och flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 16-19 minuter. Låt dem kallna på galler och täck med en handduk.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-b