Maillista

Nu är det dags för den första gästbloggningen på Sandras Matkrypin. Detta är gästinlägget för januari som blev lite försenat. Om du är intresserad av att gästblogga hos mig är du varmt välkommen att skriva till mig. Här finns mer information.
Varsågoda!
 

 Kinna Jonsson kommer från Klefstad gård i Östergötland och är matbloggare på Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005. Tillsammans med sin mamma Märtha Jonsson har hon gett ut kokböcker på Klefstad förlag. Till vardags är hon konsult inom sociala medier i den egna firman Fiduser Communication.

 

Det nära och kära
Under många år har jag propagerat för närodlat, lokalodlat och att äta i säsong. Varför kan man ju undra och här är några tankar kring det. 
Att äta i säsong har alltid varit naturligt och fram till slutet av 70-talet och början av 80-talet var inte utbudet i butik särskilt stort. Framför allt inte på landsbygden. Alltså styrde tillgången på råvaror matåret. Maten som ställs på bordet under svenska högtider visar med tydlighet vad som varit aktuellt en viss årstid eller hur man slaktat, bakat, konserverat osv. T ex att man äter lutfisk och fläsk till jul, ungtupp på våren och att vi har en rik tradition på torkat, rökt och saltat då tillgången på färskt kött varit begränsat.
Frysen har självklart revolutionerat ätandet liksom ökade möjligheter till transporter runt hela jordklotet. Både i positiv och negativ bemärkelse. Ett större utbud ger oss naturligtvis variation i mathållningen men ger oss mindre insikt om vad som är aktuellt just nu. Du kan tycka att jag är en bakåtsträvare men att äta efter säsong och äta närodlat och lokalodlat betyder att man kan se fram emot primörer och veta att smak och näringsinnehåll följs åt hand i hand. Det är inte för inte som professionella kända kockar lagar både säsongsbaserade menyer och beställer råvaror från små odlare och producenter. Dessutom är det prisvärt att äta i säsong.
I Frankrike har man sedan länge skrivit ut Charolais, Limosin eller Hereford vid servering av kött. Det är sådana saker som anammas på bredare front alltmer och när man t o m ser en Angus Hamburger på Mc Donalds meny vet man att en medvetenhet även når ut till vanliga konsumenter och inte bara matnördar.
0

Inga svar än

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

wrapcb-footer-a